Austria va construi un memorial la un fost lagăr de concentrare nazist

Austria intenţionează să construiască un memorial la un fost lagăr de concentrare nazist din apropierea capitalei Belarusului, a anunţat marţi noul guvern de la Viena, după ce Israelul a anunţat că va limita contactele diplomatice cu cabinetul austriac, la care participă şi extrema dreaptă, relatează dpa.

19 dec. 2017, 18:08
Austria va construi un memorial la un fost lagăr de concentrare nazist

Memorialul dedicat celor 10.000 de evrei din Viena care au fost ucişi în tabăra de concentrare Trostineţ de lângă Minsk reprezintă ‘angajamentul clar faţă de responsabilitatea şi complicitatea istorică a Austriei’ la Holocaust, a declarat cancelarul austriac Sebastian Kurz.

Liderul conservator a făcut acest anunţ după prima reuniune a noului guvern austriac, în cadrul căruia Partidul Libertăţii FPÖ (extrema dreaptă) a obţinut trei importante portofolii (interne, apărare şi afaceri externe), precum şi un post de vicecancelar pentru liderul său, Heinz Christian Strache.

FPÖ a fost fondat de foşti nazişti după cel de-al Doilea Război Mondial şi oficiali ai partidului, inclusiv actualul său lider şi vicecancelarul Heinz-Christian Strache, au avut contacte cu grupări de extremă dreapta, potrivit Agerpres.

Până în anii 1980, Austria s-a considerat mai mult o victimă a anexării de către Germania nazistă, mai degrabă decât un complice. De atunci, guvernele au depus eforturi mari pentru a face faţă trecutul nazist al Austriei.

Citeşte şi A murit polonezul Kazimierz Piechiwski – prizonierul care a evadat spectaculos de la Auschwitz

În agenda lor guvernamentală, Partidul Poporului (OeVP) al lui Kurz şi Partidul Libertăţii (FPÖ) au convenit să acorde dublă cetăţenie ‘decidenţilor victimelor austriece ale naţional-socialismului’. Kurz a confirmat într-un interviu televizat acordat luni seara că această măsură va afecta până la 200.000 de persoane, adăugând că nu toţi descendenţii se vor folosi probabil de această oportunitate, portrivit Agerpres.

Eforturile lui Kurz de a prezenta aceste iniţiative au loc după ce Ministerul de Externe israelian a anunţat luni că îi va boicota pe miniştrii FPÖ şi le-a oficialilor israelieni să lucreze numai cu angajaţii civili ai ministerului