Austria vrea să reducă TVA pentru restaurante şi cultură. Cum stimulează Guvernul de la Viena economia în vreme de coronavirus

Guvernul Austriei a anunţat vineri că vrea să reducă taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru restaurante şi sectorul cultural la 5 la sută. Măsura ar urma să fie aplicată până la sfârşitul acestui an pentru a ajuta aceste domenii să faca faţă pandemiei de coronavirus.

RomaniaTV.net
12 iun. 2020, 15:50
Austria vrea să reducă TVA pentru restaurante şi cultură. Cum stimulează Guvernul de la Viena economia în vreme de coronavirus

Planul urmează să fie finalizat la o şedinţă a Guvernului de la Viena care va începe luni, când vor fi stabilite şi alte măsuri de stimulare. Austria are, însă, nevoie şi de aprobarea Comisiei Europene pentru această măsură, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

„Vom implementa o reducere a cotei de TVA în sectoarele gastronomiei (cafenele, baruri şi restaurante) şi cel cultural precum şi în domeniul editurilor” a declarat ministrul de Finanţe, Gernot Bluemel.

Austria, prima ţară din UE care renunţă la măşti, din 15 iunie. „Mai puţine reguli, mai multă responsabilitate individuală”

Cota redusă de TVA de 5 la sută se va aplica până la finele acestui an, printre altele şi pentru biletele de cinema şi teatru, cărţi şi ziare, a explicat secretarul de stat pentru Afaceri Culturale, Andrea Mayer, conform sursei citate.

Oficialul austriac a mai menţionat că, în prezent, societăţile din sectorul cultural beneficiază de diferite cote de TVA, în principal 10 la sută şi 13 la sută.

TVA redus şi pentru mâncarea vândută în hotelurile din Austria

De asemenea, ministrul austriac al Turismului, Elisabeth Koestinger, a afirmat că alimentele şi băuturile vândute în hoteluri vor fi şi ele vizate de noua cotă redusă de TVA.

Guvernul de la Viena a anunţat anterior că va reduce cota de TVA, de la 20% la 10%, pentru băuturile non-alcoolice vândute în cafenele baruri şi restaurante, începând cu data de 1 iulie 2020, adăugând că legislaţia europeană nu permite o reducere a TVA pentru băuturile alcoolice.

Cu toate acestea, în prezent Austria vrea ca Bruxellesul să îi acorde o scutire astfel încât să poată reduce TVA şi pentru băuturile alcoolice.

„Lucrăm cu autorităţile europene asupra unei scutiri temporare pentru că aceasta este o situaţie specială şi ar trebui să fie posibil să ajutăm şi să sprijnim aceste sectoare deosebit de afectate în mod excepţional şi temporar” a spus ministrul de Finanţe, Gernot Bluemel.

Consiliul Fiscal, previziune sumbră pentru economia României: Datoria publică va EXPLODA la 50% din PIB