Austronauţii au printat o friptură în spaţiu

Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională au creat pentru prima oară o bucată de carne pentru friptură, cu ajutorul unei imprimante 3D.

26 nov. 2019, 06:18
Austronauţii au printat o friptură în spaţiu

Mâncarea în spaţiu este subiect delicat pentru astronauţii care trebuie să trăiască perioade lungi de timp pe orbita planetei sau, pe viitor, în colonii pe Lună şi pe Marte.

Nu este permis în spaţiu niciun fel de mâncare ce poate face firimituri, deoarece acestea pot afecta sistemele electrice şi de filtrare a aerului. De asemenea, mâncarea destinată astronauţilor trebuie să aibă un termen lung de valabilitate, pentru cazurile în care nu este posibilă o reaprovizionare.

De aceea, cea mai bună soluţie pentru astronauţi ar fi crearea mâncării direct la bordul staţiilor sau a navelor spaţiale.

Compania israeliană Aleph Farms a început să experimenteze printarea cărnii încă de anul trecut, însă acum, în colaborare cu ruşii de la 3D Bioprinting Solutions, aceştia au reuşit să facă acest lucru în spaţiu.

Israelienii extrag celule din carnea de vacă printr-o mini-biopsie. Celule extrase sunt puse într-o fiertură de nutrienţi care simulează mediul din corpul unei vaci.

Pentru crearea cărnii în spaţiu, celulele şi nutrienţii necesari au fost puse în flacoane şi transportate la bordul unei nave Soyuz MS-15 care a decolat din Kazahstan.

La bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, acestea au fost puse într-un printer magnetic care a a replicat celule pentru a produce ţesutul muscular.

Pentru că a fost doar un experiment, carnea produsă în acest fel nu a fost consumată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, ci s-a întors pe Pământ pentru a fi analizată.

Cei care au testat-o spună că gustul lasă de dorit, însă aroma şi textura sunt cele ale unei fripturi de vită veritabilă.

Crearea artificială a cărnii ar putea avea implicaţii nu doar pentru misiunile spaţiale, ci şi pe Pământ, unde protejarea resurselor naturale, inclusiv a animalelor, a devenit o prioritate.