Autoritatea Electorală Permanentă, plângere la Parchet împotriva unei agenţii de turism care promite excursii celor care merg la vot

Publicat: Vineri, 17 Mai 2019 17:17 // Actualizat: Vineri, 17 Mai 2019 17:17 // Sursa: romaniatv.net

Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat Parchetul General în legătură cu loteria „Mergi la vot, mergi în vacanță", organizată de o agenţie de turism care promite excursii celor care fac dovada că au fost la vot.

Autoritatea Electorală Permanentă afirmă într-un comunicat că a primit mai multe sesizări, inclusiv din partea presei, despre această loterie şi a sesizat mai departe Parchetul General.

Potrivit AEP, agenţia de turism Paralela 45 a organizat Loteria Publicitară "Mergi la vot, mergi în vacanță", în perioada 8-27 mai, având ca grup țintă persoanele fizice cu vârsta minimă de 18 ani și condiție obligatorie de înscriere – să voteze la alegerile europarlamentare.

AEP consideră că loteria "Mergi la vot, mergi în vacanță" are ca obiect "determinarea și condiționarea alegătorilor să participe la votul din 26 mai 2019, acordând foloase materiale constând în excursii în țară și în străinătate, în urma organizării unei tombole la care participanții trebuie să facă dovada participării la vot prin abțibildul de pe spatele cărții de identitate cu care au votat".

Conform prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, "participarea cetățenilor la alegeri se face pe baza liberului consimțământ al acestora".

Având în vedere constatările prezentate, AEP apreciază că acțiunea prin care alegătorii sunt determinați și condiționați să meargă la vot și oferirea de foloase materiale (excursii în țară și în străinătate) este interzisă și sancționată conform prevederilor art. 386 din Codul penal, potrivit căruia oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8738
RON
29 Sep
noapte 12 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H