Autoritatea tribunalului pentru crime de război este pusă la îndoială

Occidentalii şi-au exprimat vineri îngrijorarea în legătură cu aparenta dorinţă a autorităţilor kosovare de a pune sub semnul întrebării înfiinţarea unui tribunal special privind presupusele crime ale liderilor rebeliunii separatiste din anii 1998-1999.

23 dec. 2017, 06:36
Autoritatea tribunalului pentru crime de război este pusă la îndoială

O asemenea decizie „ar putea ruina” Kosovo şi ar marca „opţiunea izolării”, au avertizat ambasadorii Statelor Unite, Marii Britanii şi Uniunii Europene. Pristina s-a abţinut de la orice comentariu în legătură cu o astfel de intenţie.

La sfârşitul lui noiembrie, şefa tribunalului, bulgara Ekaterina Trendafilova, a explicat că instanţa sa este pregătită „să angajeze procedurile judiciare” asupra crimelor presupuse din timpul războiului dintre separatiştii kosovari albanezi şi forţele Belgradului (1998-1999). Ea s-a ferit să aibă întâlniri cu preşedintele Hashim Thaci, preşedintele Parlamentului Kadri Veseli, şi cu premierul Ramush Haradinaj, trei foşti comandanţi ai Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK).Primii doi sunt frecvent amintiţi printre posibilii inculpaţi ai acestui tribunal care va judeca după legile din Kosovo, dar îşi are sediul la Haga din grijă pentru protecţia martorilor, potrivit Agerpres.

Acest tribunal special a fost înfiinţat printr-un vot al parlamentului kosovar, dar Hashim Thaci l-a criticat recent. O petiţie a foştilor luptători de gherilă a fost lansată la acea dată pentru a cere parlamentului să revină asupra înfiinţării tribunalului, reproşându-i că are ca ţinte kosovarii şi îi protejează pe sârbi. Vineri, o tentativă de a reuni Parlamentul în acest sens a eşuat, lovindu-se de boicotarea sesiunii de către opoziţie, însă a provocat o vie reacţie din partea occidentalilor.

„Ideea de a modifica această curte specială riscă să izoleze Kosovo pe plan global”, a avertizat pe contul său de Twitter ambasadorul american, Greg Delawie. El le-a explicat jurnaliştilor că Statele Unite consideră orice punere în discuţie a autorităţii tribunalului ca „o înjunghiere pe la spate”, informează Agerpres.

Omologul său britanic, Ruairi O’Connell, a denunţat „apărarea intereselor personale”. Punerea în discuţie a autorităţii tribunalului „ar sabota activitatea tuturor celor care s-au luptat pentru a pune capăt impunităţii”, a avertizat ambasadoarea Uniunii Europene, Nataliya Apostolova.

Tribunalul a fost înfiinţat în urma unui raport din 2011 al Consiliului Europei incriminând UCK. Este cercetată în special dispariţia a 500 de civili, în principal sârbi, la sfârşitul conflictului. Hashim Thaci respinge acuzaţiile. Cel din urmă conflict care a dus la dezmembrarea fostei Iugoslavii, războiul din Kosovo a făcut 13.000 de morţi, în principal kosovari albanezi. Acesta s-a încheiat atunci când NATO a bombardat Serbia. Kosovo şi-a proclamat în 2008 o independenţă pe care Belgradul refuză să o recunoască.