Autorităţile americane au dat undă verde pentru decolarea saniei lui Moş Crăciun

Autorităţile americane au anunţat vineri că au dat, după o inspecţie capitală, undă verde pentru ca atelajul lui Moş Crăciun să poată decola, periplul acestuia fiind transmis în direct pe Internet în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

RomaniaTV.net
23 dec. 2011, 20:08
Autorităţile americane au dat undă verde pentru decolarea saniei lui Moş Crăciun

Aviaţia civilă americană (FAA) a subliniat că inspectorii trimişi la Polul Nord au fost de acord ca sania lui Moş Crăciun să zboare pe cerul Statelor Unite şi au revenit impresionaţi de tehnologia folosită pentru deplasarea vehiculului, potrivit Agerpres.

‘Tehnologia de legătură cu sateliţii pe care elfii au instalat-o pe sania Santa One îi va permite lui Moş Crăciun să călătorească în siguranţă şi să ajungă la ora fixată pe fiecare acoperiş”, a declarat ministrul transporturilor, Ray LaHood, într-un comunicat.

Potrivit FAA, Moş Crăciun şi renii săi vor zbura la o altitudine de circa 15.000 de metri, cu mult deasupra zborurilor civile.

Ca în fiecare an cu începere din 1998, Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) a pus la dispoziţia publicului o pagină de Internet (www.noradsanta.org) care permite internauţilor să urmărească sania în periplul ei în jurul lumii. VEZI MAI MULTE DETALII AICI

Google, asociat de câţiva ani acestei iniţiative, va oferi vizitatorilor posibilitatea de a localiza sania prin intermediul Google Earth şi va oferi înregistrări video tridimensionale cu MoşCrăciun zburând deasupra marilor metropole ca Sydney sau Paris.

NORAD, organism sub comandament comun american şi canadian, a lansat în urmă cu peste cinci decenii programul de ‘supraveghere aeriană’ a lui Moş Crăciun, tradiţie ce a debutat dintr-o întâmplare în 1955.
În acel an, un ziar local din Colorado Springs, unde se află sediul actual al NORAD, a publicat o reclamă a unui supermagazin prin care copiii erau îndemnaţi să-l sune pe Moş Crăciun. Numai că numărul de telefon din anunţul publicitar s-a dovedit a fi cel pentru apelurile de urgenţă de la Comandamentul pentru apărare aeriană continentală (CONAD), predecesorul NORAD.
Surprins de avalanşa de apeluri din partea copiilor, ofiţerul de serviciu le-a explicat că-l ajută pe Moş Crăciun şi îi urmăreşte traiectoria pe ecranele radar.