Autorităţile anunţă NOI SCUMPIRI. Preţul GAZELOR ar putea creşte din aprilie

Preţul gazelor naturale pentru populaţie ar putea creşte, de la 1 aprilie, cu 7 procente, spune preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. De asemenea, în următoarea perioadă, creşterile ar putea să fie de câte 5% pe an, astfel încât până în 2018 preţurile să fie liberalizate complet, informează România TV.

18 feb. 2015, 08:14
Autorităţile anunţă NOI SCUMPIRI. Preţul GAZELOR ar putea creşte din aprilie

În loc de mai multe scumpiri într-un an, autorităţile se gândesc să aplice o singură scumpire, într-un an. Astfel, din 1 aprilie 2015, am putea avea parte de o creştere a preţului gazelor pentru populaţie cu circa 7%. Declaraţia îi aparţine preşedintelui ANRE, Niculae Havrileţ.

Citeşte şi VEŞTI TRISTE pentru români. Sunt aşteptate noi SCUMPIRI la electricitate, gaze naturale şi carburanţi

Pentru 2016 şi 2017 sunt prognozate alte scumpiri de circa 5% în fiecare an. Potrivit calendarului de liberalizare a preţului, acesta ar urma să crească de la 53,3 lei megawatt/oră la 83 lei megawatt/oră.

În acest sens va trebui dată o Hotărâre de Guvern şi asta pentru că preţul gazelor este fixat prin act normativ până la 1 iulie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) au cerut ca liberalizarea preţului la gaze să fie aplicată din luna aprilie pentru populaţie şi centrale de energie termică (CET-uri), cu o creştere a preţului la gaze catalogată drept „abruptă” de către şeful Guvernului, de la 53,5 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins această solicitare, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populaţia şi CET-urile nu pot suporta o astfel de creştere din aprilie.

Citeşte şi Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE. Ponta: Vor creşterea preţului la gaze şi restructurări