Autorităţile chineze instituie cod albastru de poluare la Beijing

Autoritățile municipale au anunțat, duminică dimineață, activarea codului albastru de poluare a aerului la Beijing, informează Xinhua.

RomaniaTV.net
19 mart. 2017, 11:08
Autorităţile chineze instituie cod albastru de poluare la Beijing

Se preconizează că alerta va fi în vigoare o zi, iar în acest timp populația a fost sfătuită să își ia măsuri de precauție și să își reducă activitățile desfășurate în exterior, potrivit unui comunicat emis de Centrul municipal de monitorizare a mediului.

La ora locală 10:00, indicatorii majorității stațiilor municipale de monitorizare pentru prezența în aer a particulelor fine de materie PM2,5 arătau o depășire a valorii de 250 de micrograme pe metru cub a acestora, a arătat instituția menționată.

Calitatea aerului ar urma să se îmbunătățească luni după-amiază, a precizat centrul.

Beijing are un sistem de alertare pentru poluare pe bază de patru culori, cel mai grav cod fiind cel roșu, urmat de portocaliu, galben și albastru. Codul albastru înseamnă că indexul de calitate a aerului este prognozat să atingă între 200 și 300 PM2,5 timp de o zi.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un plafon al particulelor PM2,5 de numai 25 de micrograme în douăzeci și patru de ore.

La începutul lunii martie, în discursul solemn rostit la deschiderea sesiunii anuale a Parlamentului, premierul Li Keqiang s-a arătat hotărât să „poarte un război fără milă pentru a păstra cerul albastru”, la două luni după un vârf de poluare în decursul căruia nordul Chinei a fost plasat, pentru șase zile, sub alertă roșie.