Autorităţile din Bulgaria: Sănătatea turiştilor aflaţi în concediu pe litoralul bulgăresc nu este în pericol

După ce presa europeană a relatat pe larg despre alerta privind riscul contaminării apelor mării cu hepatita A, autorităţile bulgare au precizat că este doar un caz izolat, la Varna. Apa, dar şi plajele din regiunea bulgară respectă normele internaţionale privind sănătatea publică, iar turiştii se pot bucura în voie de mare.

RomaniaTV.net
04 iul. 2014, 19:42
Autorităţile din Bulgaria: Sănătatea turiştilor aflaţi în concediu pe litoralul bulgăresc nu este în pericol

Alerta a fost dată la câteva zile după ce puhoaiele au măturat portul Varna şi mai multe staţiuni bulgăreşti. Potrivit unui amplu comunicat al ministerului bulgar al sănătăţii, singura problemă a fost depistată, la 30 iunie, pe Plaja Ofiţerească din Varna. Aici, s-au constatat probleme privind calitatea apei, iar zona a fost închisă temporar. Bulgarii au precizat că aici au mai fost probleme şi în trecut. Nu din cauza inundaţiilor, ci a unui canal de colectare a apelor provenite de la ploi, dar la care este foarte probabil să fie racordate ilegal canalizări de la periferia oraşului.

Oficialii bulgari au dat asigurări că probele prelevate atât în apropiere de Varna, cît şi în alte zone ale litoralului sunt în conformitate cu normele în vigoare, iar scăldatul în apa mării nu reprezintă un pericol.

Mai mult, ministerul bulgar al sănătăţii nu recomandă celor care îşi petrec vacanţele la Marea Neagră să se vaccineze preventiv împotriva hepatitei A şi resping categoric o astfel de recomandare.

Autorităţile spun că în ţara noastră nu sunt niciun fel de probleme de acest gen şi au dat asigurări, la rândul lor, că monitorizează în permanenţă apele mării negre.