Prefect Iaşi: Autorităţile nu se fac vinovate de moartea celor trei persoane, cauzată de viituri

Romeo Olteanu, prefectul judeţului Iaşi, susţine că autorităţile nu sunt vinovate de moartea celor trei persoane, în urma ploilor torenţiale din ultimele 24 de ore, apreciind că viiturile provin din scurgerile de pe versanţi, şi nu în urma umflării unor râuri sau ruperii unor diguri.

12 iun. 2013, 19:13
Prefect Iaşi: Autorităţile nu se fac vinovate de moartea celor trei persoane, cauzată de viituri

Romeo Olteanu a declarat, miercuri seară, presei că toate cele trei persoane care au murit la Iaşi, doi bărbaţi şi un copil, sunt victime ale viiturilor cauzate de scurgerea apei de pe versanţi, astfel că autorităţile nu au putut să intervină într-un timp atât de scurt, potrivit Mediafax.

„Nu vorbim în cele trei cazuri de râuri umflate sau de ruperea unor diguri. Apele au venit de pe colinele din jurul satelor. În seara asta (miercuri seară – n.r.) în judeţ au căzut peste 70 de litri pe metrul pătrat, într-un interval scurt”, a afirmat prefectul.

El a spus că toate casele aflate în văi sunt expuse unor astfel de pericole.

Nu avem cum interveni în astfel de situaţii. Dacă ar fi ruperi de diguri ştim ce avem de făcut. Comisiile locale pentru situaţii de urgenţă au fost avertizate, dar acestea sunt cazuri neprevăzute. Efectiv nu avem ce să facem în astfel de situaţii” a adăugat Olteanu.

Un bărbat de 65 de ani a murit, miercuri seară, după ce a fost surprins de o viitură puternică, în timp ce traversa un pârâu în comuna ieşeană Răducăneni, fiind al treilea deces înregistrat în ultimele 24 de ore în judeţul Iaşi din cauza ploilor torenţiale.  Şi un bătrân de 80 de ani şi nepotul acestuia, de trei ani, au fost luaţi de viitură, în timp ce se aflau în curtea casei. Bărbatul a fost găsit mort la scurt timp, iar copilul a fost descoperit decedat miercuri după-amiază, într-o grădină, la un kilometru de locul dispariţiei.

Miercuri seară, între orele 18.00 şi 19.00, a fost instituit cod portocaliu de precipitaţii, în jumătatea de est a judeţului Iaşi, inclusiv în municipiul Iaşi.