Autorităţile din Transnistria acuză Moldova de „mişcări militare” lângă graniţa dintre cele două ţări

Autoritățile din Transnistria înregistrează „anumite mișcări militare” ale forţelor Republicii Moldova, a declarat Ministrul de Externe al regiunii, Vitaly Ignatiev, potrivit postului de televiziune de stat din Rusia, Russia-24.

30 iun. 2022, 18:13
Autorităţile din Transnistria acuză Moldova de „mişcări militare” lângă graniţa dintre cele două ţări

Totodată, Ignatiev a spus că regiunea separatistă din Republica Moldova monitorizează îndeaproape situația de lângă sudul și vestul granițelor sale, a relatat agenția rusească de stat TASS.

„Monitorizăm situația. Lucrăm cu atenție pe tot perimetrul graniței cu Ucraina, urmărim și procesele de la granița de vest a Transnistriei, pe partea moldovenească. Bineînțeles, observăm acolo anumite mișcări militare, o concentrare a anumitor unități. Se lucrează pentru a asigura securitatea maximă, pentru a proteja interesele statului nostru, cetățenilor noștri,” a spus el.

Ignatiev a mai spus că Tiraspolul este pregătit pentru orice scenarii de evenimente. „Dar nu ne-am dori nicio provocare împotriva Transnistriei,” a adăugat Ignatiev.

În cursul zilei de miercuri, autoritățile de la Tiraspol au emis o declarație de pace și neutralitate, după ce liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a avertizat că Ucraina va răspunde dur la orice tentativă de atac din partea regiunii transnistrene.

Citeşte şi: Lovitura decisivă împotriva lui Putin care ar putea opri războiul din Ucraina. Expert al Institutului Hudson: „Un jucător-cheie la Marea Neagră este România”

O decizie adoptată unanim de către deputații așa-numitului soviet suprem de la Tiraspol subliniază că „Transnistria este pașnică, neutră și își dorește soluționarea oricăror conflicte la masa de negocieri”, potrivit siteului Moldova Europa Liberă.

Totodată, așa-zisul legislativ transnistrean îndeamnă „liderii statelor vecine să țină cont de poziția constructivă” a republicii autoproclamate și „să nu permită escaladarea tensiunilor în regiune”.

La ședință a participat și liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a declarat că susține această poziție.

În declarație, așa zisele autorități din stânga Nistrului fac apel către conducerea R. Moldova să „refuze orice plan de militarizare”, ori asta „nu va contribui la asigurarea păcii”.

Citeşte şi: Rusia se retrage din Insula Şerpilor. Decizie surprinzătoare anunţată de Ministerul Apărării de la Moscova