Rusia se retrage din Insula Şerpilor. Decizie surprinzătoare anunţată de Ministerul Apărării de la Moscova

Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni de bombardamente intense.

30 iun. 2022, 12:32
Rusia se retrage din Insula Şerpilor. Decizie surprinzătoare anunţată de Ministerul Apărării de la Moscova

„La 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana de aici”, a indicat Ministerul rus al Apărării, afirmând că acest gest ar trebui să faciliteze exporturile Ucrainei de cereale.

Kievul anunţase anterior că trupele ruse au fost forţate să-şi retragă în grabă ceea ce mai rămăsese din garnizoana lor în Insula Şerpilor, în urma unei operaţiuni încununate de succes a forţelor ucrainene. Un anunţ în acest sens fusese făcut de Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia ucraineană de presă Ukrinform.

Citeşte şi Imagini din satelit arată distrugerile suferite de poziţiile ruşilor din Insula Şerpilor, bombardate de armata ucraineană GALERIE FOTO

Totodată, şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat joi că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră, relatează Reuters. ‘KABOOM! Nu mai există trupe ruseşti pe Insula Şerpilor. Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă’, a scris Iermak pe Twitter.

Citeşte şi Zece rachete ucrainene au lovit cu precizie Insula Șerpilor. Sistemul de rachete antiaeriene Pantsir-S1 al rușilor, distrus VIDEO

„În timpul nopții, ca urmare a unei etape de succes a unei operațiuni militare de a trage asupra unităților noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă rămășițele garnizoanei cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, se arată într-un comunicat al Comandamentului Operațional „Sud ” al Ucrainei, citat de Unian.