Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk revendică victoria în referendumurile privind anexarea la Federaţia Rusă. UE le denunţă

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile de anexare a acestor teritorii la Rusia, referendumuri denunţate ca ilegitime de Kiev şi de ţările occidentale.

28 sept. 2022, 13:22
Autorităţile pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk revendică victoria în referendumurile privind anexarea la Federaţia Rusă. UE le denunţă

UPDATE: Uniunea Europeană denunţă ”referendumurile” ruse de anexare din Ucraina şi avertizează Rusia cu privire la Nord Stream. Jens Stoltenberg se întâlneşte cu ministrul danez al Apărării pentru a fi informat cu privire la scurgerile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2.

”Este vorba despre o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, în contextul încălcărilor sistematice ale drepturilor omului”, denunţă el într-un mesaj postat pe Twitter. ”Salutăm curajul ucrainenilor, care continuă să se opună şi să reziste invaziei ruse”, adaugă Josep Borrell.

UPDATE: Tabăra ”da” în ”referendumurile” ruse din Ucraina revendică o victorie zdrobitore, dar aşteptată, cu scoruri cuprinse între 87,05% şi 99,23%, după numărarea tuturor buletinelor de vot, Occidentul le respinge drept o simplă manevră de anexare. Cel mai bun exemplu este ”republica populară” de la Doneţk, unde, după numărarea tuturor buletinelor de vot, Comisia Electorală a anunţat că 99,23% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea anexării regiunii ucrainene la Rusia.

Comisia electorală a regiunii Zaporojie a afirmat că 93,11% dintre alegători au votat pentru anexare după numărarea a 100% din buletinele de vot, precizând totodată că este vorba deocamdată de rezultate preliminare.

La rândul său, administraţia pro-rusă de ocupaţie a regiunii Herson a afirmat pe Telegram că 87,05% dintre alegători au votat favorabil anexării după numărarea a 100% din buletinele de vot.

Acestea sunt primele două regiuni ucrainene care au votat în favoarea anexării de către Rusia de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Ulterior, marţi seara şi în auto-proclamata Republică Populară Lugansk (LNR), autorităţile pro-ruse au revendicat victoria. Comisia electorală a acestei regiuni, citată de agenţiile ruse Ria Novosti şi Interfax, a anunţat că 98,42% dintre alegători au votat pentru anexarea la Rusia după numărarea tuturor buletinelor de vot.

Comisia electorală centrală a Republicii Populare Doneţk (DNR) a anunţat că 99,23% dintre alegători susţin anexarea la Rusia a acestei regiuni după numărarea a 100% din buletinele de vot, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de AFP.

Citeşte şi: Video din prima linie a războiului din Ucraina. Imagini cu capturarea a 15 soldaţi ruşi, lângă Izium

Astfel, toate cele patru regiuni ucrainene – Zaporojie, Herson, Lugansk şi Doneţk – care au organizat aceste referendumuri la şapte luni după începutul invaziei ruse în Ucraina, s-au declarat în favoarea anexării la Rusia.

„Toţi ne-am dorit (asta) de foarte mult timp”, a asigurat liderul DNR, Denis Puşilin, citat de RIA Novosti.”Ne reunim cu marea noastră patrie, cu marea Rusie”, a adăugat el, salutând rezultatul „colosal” al referendumului.

„Bine aţi venit acasă, în Rusia!”, a reacţionat rapid pe Telegram fostul preşedinte Dmitri Medvedev.

Aceste voturi privesc peste 20% din suprafaţa Ucrainei, notează France Presse.

Citeşte şi: Zelenski aruncă în aer orice negocieri de pace: „Nu mai este nimic de discutat!”