Autorităţile proruse din Crimeea sporesc măsurile de securitate în perspectiva referendumului de duminică

Autoritățile proruse din Crimeea au sporit măsurile de securitate în perspectiva referendumului de duminică, prin care încearcă să obțină separarea acestei provincii de Ucraina și alipirea ei la Federația Rusă, consemnează agenția EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
14 mart. 2014, 16:42
Autorităţile proruse din Crimeea sporesc măsurile de securitate în perspectiva referendumului de duminică

‘Cu o zi înainte de referendum și în ziua referendumului toate efectivele poliției vor fi în stare de alertă, pentru a asigura ordinea publică pe teritoriul Crimeii’, se afirmă într-un comunicat al poliției conduse de administrația prorusă din republica separatistă. Circa 2.400 de agenți de securitate vor fi desfășurați în cele 1.203 colegii electorale.

Pentru referendumul de duminică sunt înscriși pe listele electorale circa un milion și jumătate de locuitori ai peninsulei Crimeea, care de jure face parte din Ucraina, dar este practic ocupată de trupele Moscovei și de detașamentele paramilitare proruse după ce președintele ucrainean Viktor Ianukovici a fost înlăturat de la putere de manifestanții prooccidentali.

Cei chemați la vot trebuie să aleagă între alipirea la Federația Rusă și o autonomie sporită în cadrul Ucrainei. Parlamentul de la Simferopol a adoptat marți o ‘declarație de independență’ a Crimeii față de Ucraina, deputații proruși invocând precedentul Kosovo sub aspectul dreptului internațional.

Circa 60% dintre locuitorii Crimeii sunt ruși, 25% sunt ucraineni și 12% tătari.