Autorităţile separatiste de la Tiraspol au MAJORAT CHIRIA pentru liceul „Lucian Blaga”

Autorităţile separatiste de la Tiraspol au dispus majorarea chiriei pentru spaţiul unde îşi desfăşoară activitatea liceul cu predare în limba română "Lucian Blaga" din Tiraspol, a anunţat directorul instituţiei, Ion Iovcev, după o întrevedere cu ministrul Educaţiei de la Chişinău, Maia Sandu.

RomaniaTV.net
11 feb. 2014, 12:19
Autorităţile separatiste de la Tiraspol au MAJORAT CHIRIA pentru liceul „Lucian Blaga”

Publicaţia Timpul relatează că directorul Liceului „Lucian Blaga” a avut discuţii cu ministrul Educaţiei din R. Moldova referitoare la incidentul de săptămâna trecută, când miliţienii transnitreni au confiscat banii şi alte bunuri ale liceului, inclusiv ştampila, iar directorul instituţiei a fost reţinut pe motiv de „contrabandă cu valută”.

„Cei de la minister şi de la Biroul de Reintegrare au făcut o declaraţie şi s-au adresat către autorităţile de la Tiraspol să ne restituie toate bunurile, inclusiv şi ştampila. Cer şi salariile profesorilor să fie restituite, maşina care a fost pe nedrept luată şi să fim în securitate, atât administraţia liceului, cât şi profesorii„, a declarat directorul Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev.

Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi în special Liceul „Lucian Blaga” sunt vizate în ultima perioadă de presiunile autorităţilor separatiste de la Tiraspol.Incidentele au fost condamnate atât de Guvernul de la Chişinău, cât şi de organizaţiile internaţionale.

Parlamentul European a condamnat săptămâna trecută presiunile Tiraspolului asupra şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Autorităţile separatiste transnistrene au interzis în 1994 şcolilor din regiune să predea în grafia latină, însă opt instituţii nu au dat curs acestei decizii şi, în consecinţă, au fost supuse mai multor presiuni, care au vizat fie confiscarea sediilor, fie creşterea taxelor pentru chirie.