Autorităţile sunt în alertă. Ouăle de la o fermă din Olt, contaminate cu fipronil

Publicat: Joi, 24 Ianuarie 2019 08:31 // Actualizat: Joi, 24 Ianuarie 2019 08:31 // Sursa: romaniatv.net

Peste 304.000 de ouă au fost confiscate în vederea neutralizării la o fermă avicolă din judeţul Olt, după ce inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au depistat fipronil în probe de ouă provenind de la această unitate, în concentraţii între 0,02 şi 0,07 mg/kg.

Potrivit unui comunicat al DSVSA Olt, remis miercuri AGERPRES, alte peste 280.000 de ouă provenind de la ferma din Olt, din perioada 15-18 ianuarie, când a fost detectată prezenţa fipronilului, au fost comercializate în Bucureşti, Vâlcea Argeş, Dolj şi Olt.

Pe principiul precauţiei, inspectorii sanitar-veterinari au dispus retragerea preventivă de la comercializare a tuturor loturilor de ouă provenind de la ferma din Olt, începând cu cele din data de 4 ianuarie şi până la cele din 18 ianuarie, inclusiv.

Ferma avicolă din judeţul Olt la care a fost depistat fipronil în ouă aparţine aceleiaşi societăţi care deţine şi ferma din Teleorman la care a fost găsit fipronil în ouă.

"În data de 15.01.2019, s-au prelevat probe de ouă şi teste de sanitaţie, pentru analize, de la o fermă care aparţine aceleiaşi societăţi din judeţul Teleorman, la care s-a depistat prezenţa Fipronilului în ouă. În seara de 17.01.2019, au fost primite buletinele prin care se confirmă prezenţa Fipronilului în probele analizate. Ca urmare, în dimineaţa zilei de 18 ianuarie, a fost demarată o anchetă, au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate, a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator şi au fost prelevate alte probe pentru a fi analizate. În data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiză care confirmau prezenţa Fipronilului şi în alte probe de ouă. Concentraţiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 ?i 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg)", se precizează în comunicatul DSVSA Olt.

La sediul fermei avicole au fost sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi dirijate către unităţi autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse. În urma anchetei desfăşurată de DSVSA a reieşit că 285.570 de ouă, reprezentând producţia fermei din perioada 15 - 18 ianuarie, au fost comercializate în judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi Bucureşti.

Inspectorii DSVSA au descoperit neconformităţi referitoare la etichetarea ouălor şi asigurarea trasabilităţii produselor obţinute începând cu data 4 ianuarie, respectiv o cantitate de 569.490 de ouă distribute în mai multe judeţe (Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ilfov, Bucureşti).

Ferma a fost amendată cu 12.000 de lei pentru utilizarea de substanţe fără documente însoţitoare.

"Inspectorii sanitari veterinari, în baza principiului precauţiei, au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie până în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către judeţele Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea, Ilfov şi municipiul Bucureşti). (...) Inspectorii din cadrul DSVSA Olt monitorizează în permanenţă ferma respectivă, prelevează în continuare probe, care sunt trimise spre analiză şi acţiunea de retragere a ouălor, care este în curs de desfăşurare", menţionează sursa citată.

Până miercuri, 23 ianuarie, au fost retrase de la comercializare 64.959 de ouă, din care 63.330 de ouă au fost transmise către neutralizare.

DSVSA Olt continuă ancheta în vederea identificării sursei de contaminare şi nici un produs al unităţii respective nu părăseşte ferma dacă nu este însoţit de un buletin de analiză care să ateste conformitatea acestora.

DSVSA Olt notează că ferma nu are în istoric antecedente privind prezenţa fipronilului în ouă. Această substanţă este un ingredient obişnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor şi căpuşelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman.

OMS clasifică fipronilul printre substanţele chimice cu ''grad de pericol moderat'' la om, pornind de la testele pe animale

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
insecticid Olt oua contaminate oua cu fipronil
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8332
RON
28 Mar
noapte 6 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H