Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul dezvăluie cine a ordonat organizarea atentatului

Autorul atentatului care a avut loc în noaptea de Revelion la un club din Istanbul a spus Poliţiei că a primit instrucţiuni de la organizaţia Stat Islamic (SI) şi că a schimbat ţinta în ultima clipă pentru a evita dispozitivele de securitate, a anunţat cotidianul turc Hurriyet.

18 ian. 2017, 12:39
Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul dezvăluie cine a ordonat organizarea atentatului

Atacatorul, originar din Uzbekistan, a declarat că a primit ordin de la Raqqa, capitala de facto a Stat Islamic, să atace în apropiere de piaţa Taksim, în centrul Istanbulului.

„Am ajuns în piaţa Taksim, dar acolo erau măsuri sporite de securitate. Nu părea posibil să comiţi un atac acolo. Am contactat din nou persoana care mi-a dat ordinul. Am decis că Taksim nu era o zonă potrivită pentru atac. Mi-a ordonat să caut o nouă ţintă. Am mers de-a lungul coastei cu un taxi în jurul orei locale 22.00. Clubul Reina părea potrivit. Nu erau multe măsuri de securitate. Am transmis informaţia persoanei care mi-a dat ordin să atac Reina. Am mers în cartierul Zeytinburnu cu un taxi, am luat arma din casă şi am atacat Reina”, a spus el, citat de cotidianul turc, care nu menţionează cum a avut acces la mărturia atacatorului.

Abdulkadir Masharipov, autorul atacului terorist comis de Revelion într-un club de noapte din Istanbul, soldat cu 39 de morţi, a fost arestat marţi noapte. Teroristul a fost arestat în cartierul Esenyurt din Istanbul, au anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi autorităţile turce. Individul se ascundea în casa unui prieten de origine kirghiză.

Teroristul a omorât 39 de persoane şi a rănit alte zeci în atentatul revendicat de reţeaua fundamentalistă sunnită Stat Islamic. Printre victime s-au numărat cetăţeni din Israel, Franţa, Tunisia, Liban, India, Belgia, Iordania şi Arabia Saudită.