Autostrada „Via Carpatia”, construită în România cu bani americani. Bode: Perspectivele pentru 2021 – 350 km autostradă, drumuri expres

Tronsoanele românești din autostrada care ar urma să lege Lituania de Grecia “ via Carpatia” și ar putea fi construite cu bani de la americani sunt Arad – Oradea și Lugoj – Calafat, a anunţat ministrului Transporturilor, Lucian Bode, la Hotnews.ro. Ministrul Transporturilor a declarat, de asemenea, că "perspectivele pentru 2021 sunt să lucrăm pe 350 km de autostrăzi, drumuri expres şi centuri ocolitoare".

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 08:46
Autostrada „Via Carpatia”, construită în România cu bani americani. Bode: Perspectivele pentru 2021 – 350 km autostradă, drumuri expres

„Am studiat trasee posibile. Cei 2.356 de km pot fi parcurși în 26 de ore. Propunem ca această rută să strabată doar state membre UE și NATO. Dacă România și Bulgaria intră în Schengen, acest coridor va fi foarte ușor de accesat”, a declarat miercuri Lucian Bode, în cadrul unui interviu pentru HotNews.ro.

Bode a prezentat mai multe hărți cu propuneri de conexiuni feroviare și rutiere între țările NATO din regiunea Europei de Est. Pe partea rutieră, a arătat o hartă cu autostrada Via Carpatia care leagă Lituania de Grecia și are două ramificații în România: ramura Lugoj – Sibiu – Pitești – București – Constanța, respectiv Lugoj – Calafat.

„De la Biharia până la Oradea, vorbim de un tronson de drum expres 21 km, pentru care suntem în procedură de licitație. De la Arad la Oradea avem în discuție revizuirea studiului de fezabilitate. Aici vedem dacă îl realizăm noi, la CNAIR, sau Asociația de Dezvoltare Intercomunitară formată din consiliile județene Bihor și Arad. Sunt trei variante de finanțare”, a precizat Bode.

Una dintre cele trei variante vizează parteneriat public – privat cu implicare americană.

„Adică noi să venim către parteneri, fonduri de investiții americane, acesta este proiectul nostru, atât contribuim noi, acesta este traseul”, a explicat Bode. El a mai spus că pe feroviar România a propus dezvoltarea unui proiect Rail-2-See, cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică. Din această rută, România ar putea realiza cu americanii tronsoanele Coșlariu – Cluj Napoca și Cluj Napoca – Episcopia Bihor. Pentru primul tronson, în lungime de 100 de kilometri, Ministerul Transporturilor are însă în vedere accesarea de fonduri europene prin CEF.

Ministrul Transporturilor a declarat că „perspectivele pentru 2021 sunt să lucrăm pe 350 km de autostrăzi, drumuri expres şi centuri ocolitoare”.

„De la începutul mandatului nu am spus public că vom da în trafic, am spus că preocuparea mea e să asigur toate condițiile antreprenorului să se achite de obligații. Când am venit am găsit 150 de km în lucru. Azi avem ordin de începere pentru încă 115 și până la sfârșitul anului credem că vom da ordin de începere pentru încă pentru 80.
Avem lansate proceduri pentru tronsonul 2 Sibiu- Pitești.
Perspectivele pentru 2021 sunt să lucrăm pe 350de km de autostrăzi, drumuri expres, centuri ocolitoare.”, a mai spus Lucian Bode. 


loading...