Avansarea negocierilor cu UE, prioritatea Guvernului moldovean condus de Iurie Leancă

Guvernul de la Chişinău s-a întrunit luni, pentru prima oară, premierul Iurie Leancă afirmând în cadrul întâlnirii cu caracter informal că obiectivul principal al Executivului este avansarea negocierilor cu UE.

RomaniaTV.net
03 iun. 2013, 17:48
Avansarea negocierilor cu UE, prioritatea Guvernului moldovean condus de Iurie Leancă

Iurie Leancă le-a solicitat miniştrilor să vină cu propuneri privind priorităţile pentru perioada imediat următoare, precizând că obiectivul principal este avansarea în dialogul cu Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău. Scopul principal este acela ca la summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, „Republica Moldova să se prezinte în mod exemplar, iar cetăţenii să resimtă efectele pozitive ale reformelor”.

Tot luni, la Chişinău a fost publicat acordul de constituire a Coaliţiei Pro-Europene, semnat joi de Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi un grup de deputaţi liberali. Potrivit acordului, Coaliţia Pro-Europeană consideră continuarea cursului strategic de integrare europeană a Republicii Moldova drept prioritate naţională. Semnatarii Coaliţiei – PLDM, PDM şi grupul liberalilor reformatori – îşi asumă angajamentul să continue reformele democratice şi să asigure supremaţia legii. Aceştia s-au obligat să renunţe la atacurile politice reciproce, să nu voteze iniţiative legislative ale opoziţiei şi să nu declanşeze alegeri anticipate. Acordul stabileşte şi modul de partajare a funcţiilor în guvern şi în parlament, care, în mare parte, este similară cu cea din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană.

Guvernul de la Chişinău a fost învestit joia trecută, în aceeaşi zi în care a fost formată noua coaliţie majoritară, după mai multe luni de criză politică.