Avantaj România în relaţiile economice cu SUA. Vezi de ce suntem pe plus

Relaţiile economice dintre România şi Statele Unite s-au consolidat în ultimii douăzeci de ani, iar companiile americane au început să-şi facă prezenţa pe piaţa noastră.

02 oct. 2013, 11:31
Avantaj România în relaţiile economice cu SUA. Vezi de ce suntem pe plus

Printre domeniile cheie ale cooperării dintre România şi SUA se numără cel energetic, cel al resurselor alternative de combustibil şi cel al transporturilor şi infrastructurii.

Cooperarea în domeniul energetic are la bază proiectul de asigurare a securităţii energetice a statelor europene. România joacă un rol important în acest proiect prin resursele din regiunea Mării Negre. În ceea ce priveşte resursele alternative de combustibil, companiile americane şi-au exprimat deja interesul pentru energiile noi de pe teritoriul ţării noastre, dar şi cele din Marea Neagră.

România în OCDE

Totodată, Statele Unite susţin dobândirea de către ţara noastră a calităţii de membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvotare Economică (OECD), ceea ce demonstrează rolul pe care SUA îl atribuie
relaţiilor cu România. OCDE conține cele mai importante state din lume, din punct de vedere economic.

Dar cel mai mare beneficiu pentru români rezultă din schimburile comerciale dintre cele două țări. Astfel, schimburile comerciale româno-americane au cunoscut la sfârșitul lunii iunie a acestui an o cifră de 934,55 milioane de dolari. Din acestea, importurile românilor din SUA au fost de 390,60 milioane de dolari, iar exporturile companiilor noastre către SUA au totalizat 543,95 milioane de dolari.

De unde rezultă că România a ieșit pe plus din comerțul cu Statele Unite. Mai precis, valoarea schimburilor comerciale a generat un surplus de aproximativ 153,35 milioane de dolari pentru companiile din România.

Mai mult, valoarea excedentului înregistrat la 30 iunie 2013 reprezintă o îmbunătăţire faţă de primele şase luni ale anului 2012, când acesta a fost de doar 7,75 milioane de dolari.

Investiții americane

De asemenea, după valoarea investiţiilor în România, companiile americane s-au clasat pe locul 12 , cu aproximativ 2,31% din totalul investiţiilor străine directe. De asemenea, valoarea totală a capitalului social a fost de 1.124 milioane de dolari, iar numărul societăţilor comerciale înmatriculate de 6.672.

Printre cei mai importanţi investitori de pe piaţa românească se regăsesc companii americane precum Smithfield, Lufkin, Timken, Ford, Honeywell, Delphi, Hewlett Packard, IBM, Oracle, Procter & Gamble,
General Electric, Cargill, Citibank, McDonald’s, Coca-Cola, Pepsico, Philip Morris, Qualcomm, Solectron ş.a.

CITESTE SI:

Le Monde: România, inundată de capitaluri americane. SUA sunt interesate de potenţialul energetic