Avarii pe calea ferată din cauza ninsorii şi viscolului. Trenuri oprite în Constanța și Galaţi, șapte bariere nu funcționează

Vremea rea face ravagii în sud-estul țării. Meteorologii au extins avertizările cod roșu de ninsori și viscol în judeţele Brăila, Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. Ninsorile şi rafalele de vânt au provocat avarii pe reţeaua de alimentare cu electricitate și din această cauză circulaţia feroviară se desfăşoară cu dificultate în sud - estul ţării.

26 nov. 2023, 09:42
Avarii pe calea ferată din cauza ninsorii şi viscolului. Trenuri oprite în Constanța și Galaţi, șapte bariere nu funcționează

Meteorologii au emis duminică dimineaţă avertizare cod roşu de viscol puternic şi ninsoare abundentă pentru judeţele Brăila, Ialomiţa, Buzău, Călăraşi, Constanţa şi Tulcea. Drumuri naţIonale au fost închise în judeţele Buzău, Brăila, Tulcea şi Constanţa. Potrivit datelor furnizate de CFR SA, circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii dificile” pe raza judeţelor din sud – estul ţării din cauza ninsorilor şi a vântului puternic, care la rafală atinge viteze de 95 km/h – 100 km/h.

„Astfel, pe raza SRCF Constanţa, din cauza ninsorii viscolite şi a rafalelor puternice de vânt, nu funcţionează reţeaua naţională de alimentarea cu energi, iar pentru asigurarea energiei electrice 10 staţii CF funcţionează pe grup electrogen. De asemenea, pentru repunerea sub tensiune a liniei de contact se intervine la această ora cu Drezine Pantograf pe 3 intervale CF, astfel: Ovidiu – Dunărea (pe firul II), Feteşti – Ramificaţie Borcea (pe firul I) şi Jegălia- Bărăganu. Un singur tren de călători, R 8340, staţionează temporar la această oră, pentru remedierea deranjamentului între Jegălia şi Bărăganu”, informează CFR.

Citește și: Alertă COD ROȘU de viscol și ninsori puternice în șase județe. Circulație oprită pe Autostrada Soarelui, pe Podul Brăila și alte drumuri naționale

Tot pe raza Regionalei de căi ferate Constanţa, din cauza vântului puternic, nu funcţionează sistemul de semnalizare – acustic, vizual şi barierele automate de la 7 treceri la nivel cu calea ferată, situate pe intervalele Ciulniţa – Perişoru, Valu lui Traian, Bărăganu  – Jegălia, Bărăganu – Feteşti, Jegalia – Perişoru.

Şoferii care trec prin aceste zone sunt sfătuiţi să respecte, conform prevederilor legale, semnalizarea indicatorului rutier „Crucea Sfântului Andrei”, CFR dând asigurări că mecanicii de locomotivă vor circula în apropierea trecerilor la nivel cu viteză redusă, de 20 km/h.

Citește și: Ninsorile și viscolul se extind în România. Zeci de trenuri anulate, turiști recuperați din viscol. Marcel Ciolacu a cerut convocarea comandamentelor de iarnă

Probleme pe calea ferată sunt şi în Galaţi. Echipele de intervenţie acţionează cu drezine pantograf pentru repunerea sub tensiune a liniei de contact între staţiile Făurei – Deduleşti, pe firul II, în staţia Plopu şi între Lacu Sărat – Traian Sat, unde 3 trenuri de călători – R 7360, IR 1570 şi IR 1732 – au rămas defecte, cu pantografele rupte şi staţionează pentru remediere.

De asemenea, pe raza SRCF Galaţi, din cauza intensificării rafalelor de vânt, începând cu ora 8.25, toate trenurile vor circula pe intervalul CF Galaţi – Făurei – Ţăndărei doar cu locomotive Diesel, cu excepţia trenurilor tractate cu locomotive electrice, care acum sunt în circulaţie,  pe secţia respectivă.

„Menţionăm faptul că, echipele de intervenţie ale SRCF Constanţa şi Galaţi acţionează în continuare pe reţea feroviară din sud-estul ţării, astfel încât să fie remediate operaţional toate deranjamentele cauzate de fenomenele meteo nefavorabile, iar traficul feroviar să se desfăşoare în condiţii optime în această perioadă”, precizează oficialii CFR.