Ninsorile și viscolul se extind în România. Zeci de trenuri anulate, turiști recuperați din viscol. Marcel Ciolacu a cerut convocarea comandamentelor de iarnă

Ninsorile și viscolul se extind în jumătate de țară. Furtunile de zăpadă au lovit deja în mai multe zone din țară. Premierul Marcel Ciolacu a cerut convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul ministerelor.

25 nov. 2023, 20:27
Ninsorile și viscolul se extind în România. Zeci de trenuri anulate, turiști recuperați din viscol. Marcel Ciolacu a cerut convocarea comandamentelor de iarnă

Vremea rea s-a instalat deja în România. 50 de turiști care a urcat, sâmbătă, însoţit de câţiva ghizi, către vârful Parângul Mare au fost surprinși de viscol pe munte în apropiere de Petroșani. Oamenii au ajuns într-o zonă unde nu se mai puteau orienta din cauza viscolului. Epuizați și înghețați, au cerut ajutorul salvamontiștilor.

Şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, a precizat că este vorba despre un grup organizat, care era însoţit de 3-4 ghizi şi care a plecat din staţiunea Rusu, de lângă Petroşani, către vârful Parângul Mare în ciuda avertizărilor meteo care erau cunoscute. Turiştii nu au reuşit să ajungă în zona spre care plecaseră, în condiţiile în care ei nu s-au mai putut orienta, iar unii erau epuizaţi şi îngheţaţi.

„Grupul a fost localizat în zona Vârfului Parângul Mic de către salvatorii montani (…). Persoanele din grup nu au afecţiuni medicale şi nu au solicitat ajutor medical. Grupul a fost coborât în staţiune”, se arată pe pagina Salvamont Hunedoara.

În alte zone autoritățile au scos utilajele de deszăpezire pe străzi. Ninge abundent în zona înaltă a județului Argeș. CNAIR a anunțat că se intervine pe DN 73 (județul Argeș) unde ninge abundent și se acționează pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.

Utilajele DRDP Iași intervin cu material antiderapant pe DN 11, Bârzulești – Măgura, județul Bacău, unde a început să ningă.

Ninge abundent și pe DN7A.

Ninge și în Caraș-Severin. Pe DN 68 ninge și se intervine pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil.

Un număr de 21 trenuri vor fi anulate, duminică, pe fondul avertizărilor meteorologice şi al restricţiilor de circulaţie aplicate de CFR SA la nivelul sucursalei feroviare Constanţa, a anunţat, sâmbătă seara, CFR Călători.

Potrivit sursei citate, este suspendată circulaţia următoarelor trenuri: IR 1580, IR 1882, IR 1586, IR 1682 în relaţia Constanţa – Bucureşti Nord; IR 1583, IR 1881, IR 1885, IC 581 în relaţia Bucureşti Nord – Constanţa; R 8004/8007 în relaţia Feteşti – Bucureşti Obor şi retur; R 8122 Slobozia Veche – Bucureşti Nord se anulează pe distanţa Slobozia Veche – Urziceni; R 8153 Urziceni – Slobozia Veche; R 8154 Slobozia Veche – Urziceni; R 8201/8205 Buzău – Feteşti – Constanţa; R 8208/8204 Constanţa – Feteşti – Buzău; R 8206/8202 Constanţa – Feteşti – Buzău; R 8203/8207 Buzău – Feteşti – Constanţa.

 

Ninsorile și viscolul se extind în România. Marcel Ciolacu a cerut convocarea comandamentelor de iarnă

Premierul Marcel Ciolacu a cerut miniştrilor ca autorităţile să fie pregătite să intervină, indiferent de starea vremii, dacă situaţia o va impune, pentru sprijinirea populaţiei care ar putea fi afectată şi a comunităţilor locale.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, premierul Ciolacu a solicitat convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul ministerelor pentru a pregăti măsuri de intervenţie având în vedere avertizările meteorologice primite de la specialişti.

“Ne asigurăm că indiferent de starea vremii, de ninsori sau de viscol, nu vor fi probleme legate de aprovizionarea cu energie pentru cetățeni, spitale, școli, obiective sociale. Autoritățile trebuie să fie pregătite să intervină în orice moment, dacă situația o cere, pentru sprijinirea populației afectate și a comunităților locale.

Ministerul Afacerilor Interne va fi permanent în legătură cu prefecturile pentru a se asigura că la nivel local există capacitatea de intervenție rapidă”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Citește și: Cum trebuie să îți pregătești mașina pentru iarnă. Cele mai utile sfaturi pentru șoferi

Comandamentele de iarnă vor fi convocate în cursul zilei de duminică, 26 noiembrie, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Energiei.

Ninsorile și viscolul se extind în România. Peste 13.000 de angajați MAi sunt pregătiți să intervină

Peste 13.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) sunt pregătiţi să intervină în zonele vizate de atenţionările de vreme severă – Cod Galben şi Cod Portocaliu, emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, potrivit cărora de sâmbătă şi până duminică, ora 16,00, în regiunile sudice, sud-estice şi în zona montană se vor înregistra intensificări ale vântului, precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori, viscol şi polei.

Citește și: Prognoza meteo 26 noiembrie. Vremea se schimbă radical, vine iarna în România!

Efectivele MAI – pompieri, poliţişti şi jandarmi – au la dispoziţie 6.000 de mijloace tehnice pentru a interveni în protejarea oamenilor, fluidizarea căilor de acces şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

La nivelul MAI au fost dispuse primele măsuri de pregătire astfel încât, dacă situaţia o va impune, intervenţiile în sprijinul populaţiei să se desfăşoare fără probleme, informează un comunicat al MAI.