Aventura nebună a doi ruşi, disperaţi să scape de mobilizarea lui Putin. Au traversat cu barca mările îngheţate pentru a ajunge în Alaska, unde au cerut azil

Doi ruși, despre care se presupune că au fugit de mobilizarea militară au cerut azil în SUA după ce au ajuns în Alaska cu barca , au anunțat autoritățile americane.

07 oct. 2022, 10:25
Aventura nebună a doi ruşi, disperaţi să scape de mobilizarea lui Putin. Au traversat cu barca mările îngheţate pentru a ajunge în Alaska, unde au cerut azil

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a declarat mobilizarea militară parțială din cauza războiului din Ucraina, iar Reuters relatează că zeci de mii de bărbați au fugit din Rusia și din străinătate pentru a evita mobilizarea. Biroul senatorului american Lisa Murkowski, care reprezintă Alaska, a anunțat că cei doi ruși susțin că solicită azil pentru a evita serviciul militar obligatoriu.

Cei doi ruşi au fost găsiţi lângă insula St. Lawrence din Alaska, la aproximativ 64 km de coasta Rusiei.

Guvernatorul statului Alaska, Mike Dunleavy, a declarat că două persoane au sosit din Rusia cu barca și au fost deja audiate. „Nu ne așteptăm la sosirea în flux continuu a persoanelor individuale sau a grupurilor de indivizi. Nu avem niciun indiciu că un astfel de lucru se va întâmpla, așa că această situaţie ar putea fi unică„, a spus guvernatorul.

Citeşte şi Kievul susţine că a primit mii de solicitări din partea ruşilor care vor să se predea. Autorităţile ucrainene precizează că este vorba şi de soldaţi, dar şi de civili speriaţi de mobilizarea lui Putin

Departamentul de Securitate Internă al SUA a confirmat că două persoane au sosit marți în Alaska. „Persoanele au fost duse la secţie în vederea audierii, care include procesul de verificare, iar apoi datele le-au fost procesate în conformitate cu legile americane de imigrare în vigoare”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului.

Ambasada Rusiei la Washington a anunțat că are cunoștință de cazul reținerii a doi cetățeni ruși în Alaska și că intenționează să aibă o convorbire telefonică cu cei doi cetățeni în curând și să le acorde asistența necesară, relatează TAS S.

Citeşte şi Moldovenii fug din Rusia după mobilizarea ordonantă de Putin