Moldovenii fug din Rusia după mobilizarea ordonantă de Putin

Creştere semnificativă a numărului de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie la secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Rusia. Autoritățile moldovene au dispus prelungirea programului de lucru cu publicul din cauza numărului mare de cetăţeni moldoveni care vor să plece din Rusia după mobilizarea ordonată de Vladimir Putin.

26 sept. 2022, 13:39
Moldovenii fug din Rusia după mobilizarea ordonantă de Putin

Numărul cetățenilor din Republica Moldova care părăsesc Rusia a crescut semnificativ după ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea. Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a precizat că, faţă de perioada anterioară, în ultimele zile numărul de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie a crescut de circa patru ori.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chişinău a anunţat că autoritățile au dispus prelungirea programului la secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. De asemenea, Ministerul a precizat că autoritățile examinează și posibilitatea redistribuirii personalului diplomatic pentru activități consulare în cazul menținerii cererii sporite, scrie deschide.md.

Citeşte şi: Ruşii se revoltă faţă de mobilizarea ordonantă de Putin. Proteste masive şi confruntări violente cu poliţia în Daghestan

Moldovenii care dețin și pașaportul rusesc riscă să rămână fără cetățenia Republicii Moldova dacă vor lupta de partea agresorului în războiul din Ucraina. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu.

”Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei moldovenești pentru cei cu cetățenia Republicii Moldova și a Federației Ruse care vor lupta de partea agresorului. La fel, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia R. Moldova fără cetățenia Rusiei și se înrolează de partea agresorului” a mai spus președintele.

Citeşte şi: Recrutări cu arma în mână în Rusia: un bărbat a deschis focul în biroul de recrutare. Comisarul militar a fost ucis