Averea candidatului republican Mitt Romney provine în mare parte din fonduri „netransparente”

O mare parte a averii imense a candidatului republican la Casa Albă, Mitt Romney, provine dintr-o reţea netransparentă de investiţii în străinătate dintre care 30 de milioane de dolari în insulele Caimans, a dezvăluit marţi revista americană Vanity Fair.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 10:59
Averea candidatului republican Mitt Romney provine în mare parte din fonduri „netransparente”

Romney a acumulat o avere estimată la 250 de milioane de dolari după ce a înfiinţat fondul de investiţii Bain Capital în 1984. El continuă să repete că experienţa sa ca om de afaceri îi acordă un avantaj în faţa lui Barack Obama pentru a câştiga alegerile prezidenţiale de la 6 noiembrie.

Articolul din Vanity Fair detaliază astfel cum Romney continuă să aibă interese personale în cel puţin 12 din cele 138 de fonduri administrate de Bain Capital în insulele Caiman unde asemenea investiţii sunt ţinute secret, făcând pur şi simplu imposibilă încercarea de a evalua valoarea reală a bunurilor candidatului.

El dispune de asemenea de un cont într-o bancă din Elveţia precum şi alte interese în paradisuri fiscale precum Bermude, conform revistei.

Impozitele lui Mitt Romney au fost un subiect foarte discutat în timpul campaniei. În 2010, fostul guvernator de Massachussetts a declarat venituri de 21,7 milioane de dolari, majoritatea din aceste fiind investiţii, şi a plătit aproape 3 milioane de dolari impozite. Cea mai mare parte a acestor investiţii sunt făcute în străinătate, conform Vanity Fair.

„Ceea ce Romney nu înţelege este că toate acestea sunt dubioase”, a declarat pentru revistă avocatul specializat Jack Blum.

Casa Albă nu a ratat ocazia să îl atace pe adversarul lui Obama, apreciind că aceasta este o dovadă în plus a „pariurilor lui Romney împotriva Americii”. „Întrebarea este de ce? A încercat oare să evite plata corectă a impozitelor americane? (…) A încercat să se protejeze împotriva dolarului?”, s-a întrebat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a lui Obama, Ben LaBolt.

Echipa lui Romney nu a comentat articolul însă a reacţionat la declaraţiile lui LaBolt subliniind că Obama „nu reuşeşte să găsească argumente legitime pentru a justifica un nou mandat şi încearcă în schimb să îşi distrugă adversarul”.