Averea uriaşă a oligarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei. Patriarhul deţine, printre altele, un avion şi un iaht

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, este unul dintre oligarhii vizaţi de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană. Înalta faţă bisericească are în conturi miliarde de euro şi de dolari.

05 mai 2022, 23:48
Averea uriaşă a oligarhului Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei. Patriarhul deţine, printre altele, un avion şi un iaht

Ce avere are Kirill. Potrivit unui raport publicat, în 2020, în revista Forbes, patriarhul Rusiei ar deţine nu mai puţin de 4 miliarde de dolari. În schimb, publicația rusă Novaia Gazeta vorbea de aproape 8 miliarde de dolari, bani acumulați în urma scutirilor de taxe din partea statului rus, scutiri aferente producției de tutun și bere de care beneficiază biserica.

În Rusia, Biserica Ortodoxă are un statut cu totul privilegiat, deasupra celorlalte culte recunoscute oficial, având propriul său sistem bancar. Veniturile Bisericii Ortodoxe Ruse provin, în cea mai mare parte, din activități comerciale (55%), în special din comerţul cu tutun, iar restul din donaţii.

Patriarhia Moscovei posedă și o fabrică, Sofrino, care produce icoanele și lumânările folosite obligatoriu în întreaga Federație, însă patriarhia mai posedă și hoteluri în Moscova, precum și compania care importă automobile BMW.

Ce avere are Kirill. Patriarhul este posesorul unui iaht şi al unui avion privat

Potrivit presei din Rusia, înaltul prelat este şi co-proprietarul unui avion de 43 de milioane de dolari. Informaţia privind legătura dintre Patriarhul Kirill al Rusiei şi o companie ce deţine un avion evaluat la 43 de milioane de dolari a apărut în urma dezvăluirilor lui Aleksei Navalnîi referitoare la imperiile financiare şi imobiliare pe care le-ar deţine unii dintre liderii de la Kremlin.

În acte, avionul model Gulfstream G450 este deținut de o companie offshore cu sediul în San Marino. Dar, potrivit thebell.io, aeronava a fost folosită în repetate rânduri de Patriarhul Kirill.

Aeronava ar fi fost folosită, de-a lungul timpului, şi de diverși oficiali ruși mai ales pentru pelerinaje. Ar fi fost cumpărată din fonduri deturnate de conducerea băncii VTB. Ancheta lui Navalnîi, îl acuză în mod direct pe directorul acestei instituții, Andrei Kostin, că a deturnat miliarde de ruble, scrie ziare.com.

Citeste si Patriarhul Kirill prevede scindarea ortodoxiei. „Există pericolul ca religia noastră să fie scoasă din izvorul vieţii veşnice”

Moscow Times a dezvăluit că patriarhul mai deține, de asemenea, un iaht, proprietăți imobiliare de lux în centrul Moscovei, dar și un ceas de 30.000 de dolari, cu care a apărut într-o imagine oficială ce a fost apoi modificată în Photoshop.

Este poreclit „mitropolitul tabacului” și posedă o vilă în Elveția.

Papa Francisc, şocat de Patriarhul Kirill: „Nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin. În 20 de minute mi-a recitat toate justificările pentru război”

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera că a solicitat să călătorească la Moscova pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, ca să-i ceară să pună capăt războiului din Ucraina. Totodată, el i-a adresat şi un îndemn Patriarhului Kirill.

Suveranul Pontif a respins ideea că şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, ar putea colabora pentru a-l opri pe Putin, deoarece în conversaţia prin videoconferinţă pe care cei doi au avut-o, ”în primele 20 de minute mi-a recitat toate justificările pentru război”.

Aveam programată o întâlnire cu el la Ierusalim la 14 iunie. Ar fi fost a doua noastră întâlnire faţă în faţă, nu avea nimic de-a face cu războiul. Însă acum chiar şi el este de acord că, dacă ne-am întâlni, ar putea fi un semnal ambiguu„, a explicat Suveranul Pontif, care consideră totodată că patriarhul Kirill „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin„.

Citeste si Papa Francisc, scrisoare în limba rusă către Patriarhul Kirill. „Fie ca Sfântul Duh să ne schimbe inimile”