Avertisment de la ANPC! Atenţie la ce cumpăraţi! Nu luaţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate

Directorul general în ANPC Paul Anghel recomandă celor care cumpără peşte cu ocazia Sarbatorii Bunei Vestiri si a Floriilor, conform tradiţie, să nu cumpere din locuri neautorizate, enumerând şi câteva elemente care trebuie luate în calcul pentru ca produsul să fie proaspăt. El prezintă şi exemple din anii precedenţi, când controalele făcute au relevat cazuri în care peştele proaspăt era amestecat cu cel alterat sau hering provenit din Norvegia era vândut ca scrumbrie de Dunăre.

23 mart. 2019, 08:23
Avertisment de la ANPC! Atenţie la ce cumpăraţi! Nu luaţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate

„Ne aflăm în perioada premergătoare Sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor. Având în vedere consumul tradiţional de peşte cu ocazia acestor sărbători, vă sfătuiesc să nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea”, afirmă Paul Anghel, director general al ANPC.

El enumeră câteva elemente care trebuie luate în calcul pentru ca peştele şi produsele din peste să nu prezinte un pericol pentru sănătate, printre care aspectul exterior al produsului, dar şi locul în care acesta este pus în vânzare.

„Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mazguita, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare. Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi produselor din peste şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate. Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peste preambalate pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului”, sunt câteva dintre recomandările directorului ANPC.

Paul Anghel evocă experienţele controalelor făcute în anii trecutti de către inspectorii ANPC: chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă prezentă muşchiul cu o consistenţă flască, burtă moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt şi fără deficienţe; crap proaspăt care prezentă semne vizibil de alterare (ochii retractati în orbite şi burtă moale), fiind în afara datei limită de consum; scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidarii, produsul având consistenţă moale şi miros nespecific; macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte; conserve de „sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peste de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut.

Alte cazuri menţionate de responsabilul ANPC sunt: file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat după decongelare o proporţie de glazură de peste 28%; cod congelat, provenienţa Spania pe a cărui etichetă se declară glazură „0″, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură; produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menţionarea tuturor ingredientelor şi neînscrierea datei durabilităţii minimale pe etichetă; utilizarea de denumiri improprii / menţiuni menite a induce în eroare consumatorii, de exemplu hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre, baby hering provenienţa Polonia, comercializat sub denumirea de obleţ.

„O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat, peşte sărat (şprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, subliniază Paul Anghel.