Avertisment dur de la Banca Centrală Europeană. Cei mai săraci dintre români, direct vizați

Poziție tranșantă de la Banca Centrală Europeană (BCE): Christine Lagarde, președintele instituției, crede că guvernele UE trebuie să limiteze ajutoarele financiare pe care le oferă cetățenilor, în contextul conglomeratului de crize.

26 sept. 2022, 22:32
Avertisment dur de la Banca Centrală Europeană. Cei mai săraci dintre români, direct vizați

Vremurile sunt grele pentru toată lumea, atât pentru cetățeni, dar și pentru guverne, crede șefa BCE. Astfel, statele din cadrul Uniunii Europene trebuie să adopte măsuri de asistență socială doar în mod „temporar” și „punctual”, pentru a evita alimentarea inflației.

„Această abordare limitează riscul alimentării presiunilor inflaţioniste, faclitând astfel sarcina politicii monetare”, a declarat Christine Lagarde, în Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European, potrivit presei internaționale.

 

Sfatul BCE pentru statele membre UE

 

În actualul context socio-economic, Christine Lagarde a găsit și soluția.

„Cea mai bună contribuţie pe care politica monetară o poate avea pentru economia zonei euro este să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

Acest lucru înseamnă asigurarea că aşteptările privind inflaţia rămân bine-ancorate şi că solicitările sunt conforme cu obiectivul nostru”, a mai transmis Christine Lagarde.

 

Victor Ponta: „Inflația a fost creată de FED și BCE”

 

Avertismentul BCE ar putea avea impact și la nivelul Guvernului României. În ultimul an, la inițiativa PSD, executivul a oferit mai multe ajutoare sociale / pachete antisărăcie, pentru cetățenii cu venituri mici.

În opinia fostului premier Victor Ponta, criza energetică este creată artificial.

„(…) Eu cred că România nu ar trebui să aibă nicio criză energetică. Așa s-a decis la Bruxelles, să fim și noi solidari, dar alții nu-mi amintesc să fie solidari cu noi. Noi avem destulă energie, nu trebuie să închidem școlile sau fabricile. Noi ne facem slugi la alții și asta e rău (…)”, a declarat liderul Partidului PRO România.

Mai mult, la baza actualei crize economice ce se prefigurează stau deciziile neinspirate ale BCE, crede Ponta.

„(…) E o explicație simplă, pentru fraieri, a lui Iohannis: ‘E de vină Putin’. Și gata, am scăpat. Dacă fraierii o înghit, nu trebuie să te mai obosești.

A doua este că România nu are o politică economică care să contracareze ceea ce se întâmplă. Inflația nu a fost produsă nici de România, nici de Putin. Inflația a fost produsă de faptul că în ultimii trei ani, cei care printează bani, fie că este Rezerva Federală Americană (n.r. – FED), fie Banca Centrală Europeană, au printat bani. S-au aruncat bani (…)”, a mai punctat fostul premier.