Avertisment dur lansat de medicii implicaţi în lupta Covid: „Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supraviețui”

Medicii au tras un nou semnal de alarmă privind situaţia catastrofală din România cauzată de Covid. Cadrele medicale, prezente la evenimentul "Maratonul Informării", au răspuns la cele mai mari curiozităţi şi întrebări legate de Covid.

07 nov. 2021, 10:40
Avertisment dur lansat de medicii implicaţi în lupta Covid: „Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supraviețui”

Cel mai important mesaj transmis a fost acela că vaccinarea anti-Covid e singura modalitate de a ieşi din pandemie şi, totodată, şansa la viaţă pe care o poate avea un infectat cu Covid.

„Da, se poate și mai rău. Depinde ce vrem să facem, avem la dispoziție mijloacele de a opri pandemia, dacă le folosim va fi bine, dacă nu le folosim poate să fie și mai rău. Revelionul îl vor sărbători doar cei care vor supraviețui. Cei care vor un nou an trebuie să aibă grijă să supraviețuiască”, a spus Cătălin Apostolescu, managerul Spitalului Matei Balş.

Pandemia este echivalentul unui „război”, mai apus medicul, care a precizat că e nevoie de legi. „Nu putem pleca la război cu legi de pace”.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, consideră că scăderea numărului de vaccinări anti-Covid e cauzată de eşecul pe care l-a avut certificatul verde la votul din Parlament.

„Haideți să corelăm scăderea vaccinării cu ce s-a întâmplat în Parlament, a eșuat votul pe certificatul verde astăzi, când aveam peste 100.000 de vaccinați, a două zi am coborât la 50 și ceva de mii și a treia zi după 40 de mii. Înseamnă că o parte din populație se vaccina că era implementat certificatul verde. Când au văzut că certificatul verde nu se mai implementează nu s-au mai vaccinat. Aici e categoria populației tinere care consideră că nu-i afectează pe ei prea mult.”, a spus şeful DSU.

Citiţi şi Raed Arafat: „Tratamentul împotriva Covid-19 este mai toxic decât orice vaccin”

Un medic pneumolog, Florin Mihălţan, a spus că nouă din zece pacienţi internaţi la ATI sunt nevaccinaţi. „Nouă din zece internați în acut sunt nevaccinați. Al zcelea este, de obicei, în grupa de risc majoră, un om peste 65 de ani, cu o multitudine de comorbidități. Cei vaccinați sunt protejați, cei nevaccinați sunt primii candidați.”

Un caz trist al unui adolescent de 15 ani a fost povestit de Valeria Herdea, medic de familie. „Un copil de 15 ani, fotbalist, a venit după COVID și capacitatea lui pulmonară era de 50%. Aia e realitatea zdrobitoare în care a venit părintele cu el: . .. .

.

Uite prețul! Prețul era acel copil căruia i-ai distrus visul! Copilul se uită disperat la mine când i-am spus: o perioada de timp, între 2-6 luni o să o iei progresiv, o să facem exerciții de respirație, o să mergi la salina, mergem la pneumolog, facem, vedem ce e cu ține. Asta e realitatea! Dincolo de tot ce povestim noi aici, dimensiunea umană a suferinței este zdrobitoare!”.

Citiţi şi Mesaj puternic pro-vaccinare Covid în Capitală! Banner imens pe Bulevardul Magheru