Avertisment ENEL de ultimă oră, sunt vizaţi toţi clienţi din România

ENEL Romania face de ceva vreme lucrari de mentenanta pentru serviciile sale in ideea de a implementa modificarile legislative in materie de plafonare.

23 feb. 2023, 18:10
Avertisment ENEL de ultimă oră, sunt vizaţi toţi clienţi din România
Anunţ important pentru clienţii ENEL din România! Ce se întâmplă cu facturile de luna viitoare

ENEL are un avertisment de ultima ora care ii vizeaza pe toti clientii romani chiar in acest moment, iar asta pentru ca o decizie luata de catre companie, si pusa in practica in momentul de fata, are menirea de a rezolva problema facturilor care trebuie sa fie emise cu noile modificari pentru plafonarea preturilor.

ENEL spune ca in aceste zile lucreaza la imbunatatirea sistemelor sale informatice pentru a implementa modificari in baza carora sa poata fi emise facturi care sa tina cont de noile reglementari legale privind plafonarea preturilor la electricitate si gaze naturale, astfel incat romanii sa plateasca preturi corecte.

Din cauza acestei decizii luate de ENEL Romania, unele dintre serviciile oferite in mod normal clientilor vor deveni indisponibile in cursul acestor zile, iar astazi de la ora 14:00 nu va mai putea fi transmis indexul pentru consumul de electricitate si gaze naturale nici prin intermediul website-ului companiei, si nici telefonic.

ENEL Romania face de ceva vreme lucrari de mentenanta pentru serviciile sale in ideea de a implementa modificarile legislative in materie de plafonare, insa mai are nevoie de timp pentru a le finaliza, astfel ca in aceasta perioada clientii nu vor primi facturi, iar functionalitatea unor servicii ramane limitata.

În aceste zile, lucrăm la îmbunătățirea sistemelor noastre informatice, astfel încât serviciile oferite vouă să fie din ce în ce mai performante. Astfel, unele dintre funcționalitățile și serviciile noastre vor avea disponibilitate limitată. Actualizăm aplicația MyEnel, iar aceasta nu poate fi accesată, momentan, de pe telefoanele Huawei și nici de pe cele care folosesc sistemul de operare Android.

Până la finalizarea actualizărilor pentru versiunea de mobil, îți recomandăm să folosești MyEnel din browser. Mâine (joi), începând cu ora 14:00, transmiterea indexului la energie electrică și gaze nu va fi disponibilă nici online și nici telefonic. Vineri, 24 februarie, ne vei putea transmite indexul atât telefonic, cât și online. Îți mulțumim pentru răbdare și înțelegere!

Enel, mesaj pentru clienţii săi. Ce se întâmplă cu facturile pe februarie 2023 la energie şi gaze
Antena 3 CNN › Economic › Enel, mesaj pentru clienţii săi. Ce se întâmplă cu facturile pe februarie 2023 la energie şi gaze

Compania Enel le-a trimis un anunț clienților săi, în care îi informează ce se întâmplă cu facturile la energie electrică pe luna februarie 2023.

Astfel, facturile la energie electrică și gaze naturale vor fi emise de Enel cu întârziere, având în vedere că urmează să fie calculate în concordanță cu măsurile legislative referitoare la plafonarea prețului la energie.

„Bun găsit,

Așa cum știi, cele mai recente modificări legislative în domeniul energiei, cu impact asupra modului de facturare a consumului tău de energie electrică și gaze naturale, au intrat în vigoare în a doua parte a lunii decembrie 2022*.

În acest moment, noi, furnizorul tău de energie, continuăm să actualizăm sistemele noastre informatice, astfel încât să reflecte aceste modificări legislative.

Citeşte şi: Se schimbă facturile la energie electrică. Noile reguli pe care trebuie să le ştie românii

Acest lucru ne determină să emitem facturile aferente consumului tău de energie electrică și gaze naturale cu întârziere.

Ne cerem scuze pentru acest lucru, însă această activitate este necesară pentru a reflecta corect și complet măsurile legislative referitoare la plafonarea prețului la energie.

*Noua legislație, intrată în vigoare începând cu data de 16 decembrie 2022, completează măsurile dedicate pieței energiei electrice și gazelor naturale prevăzute de O.U.G. nr. 27/2022 (cu modificările și completările ulterioare), aplicabile perioadei 16 decembrie 2022– 31 martie 2025.

Mereu alături de tine,

Echipa Enel”, este mesajul Enel transmis clienţilor săi.

„În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, toți clienții Enel Energie beneficiază de plafonarea prețului energiei electrice și gazelor naturale.

Noul pachet de măsuri de sprijin vine în completarea OUG 27/2022, modificată și completată ulterior prin Legea nr. 357/2022”, se precizează pe site-ul companiei.

Grupul energetic Enel a raportat anul trecut venituri de 140,5 miliarde de euro, în creştere cu 64% faţă de 2021, iar profitul operaţional a crescut cu 2,6%

Grupul energetic italian Enel a raportat anul trecut venituri de 140,5 miliarde de euro, în creştere cu 64% faţă de 2021, în timp ce profitul operaţional EBITDA curent a urcat cu 2,6%, la 19,7 miliarde de euro.

Consiliul de Administraţie al Enel S.p.A., prezidat de Michele Crisostomo, s-a reunit pentru a analiza rezultatele preliminare consolidate pentru anul 2022.

„Rezultatele preliminare pentru 2022 demonstrează rezistenţa Grupului Enel, care, datorită sustenabilităţii modelului său de afaceri integrat, a obţinut un EBITDA ordinar de 19,7 miliarde de euro, depăşind indicaţiile comunicate pieţelor financiare, în pofida mediului geopolitic, energetic şi economic nefavorabil, protejându-i în acelaşi timp pe clienţii noştri finali de şocul preţurilor la energie generat de criza gazelor. În plus, datorită unui management financiar eficient şi a executării planului strategic prezentat pieţelor, datoria financiară netă a Grupului a fost redusă semnificativ în ultimul trimestru al anului şi va continua să scadă substanţial şi în 2023, consolidând şi mai mult soliditatea noastră financiară. Acest lucru ne va permite să continuăm să realizăm investiţiile în generarea de energie regenerabilă şi în reţelele de distribuţie, pentru a sprijini tranziţia către surse de energie din ce în ce mai sustenabile şi pentru a promova independenţa energetică în ţările în care ne desfăşurăm activitatea”, a declarat Francesco Starace, CEO al Grupului Enel.

Veniturile s-au ridicat la 140,5 miliarde de euro, în creştere cu 54,8 miliarde de euro (+63,9%) faţă de cele 85,7 miliarde de euro realizate în 2021. Această variaţie se poate atribui, în principal, în contextul creşterii preţurilor medii, cantităţilor mai mari de energie produsă şi comercializată, cantităţilor mai mari de energie vândută (în principal în Italia şi Spania), ajustărilor tarifare din Brazilia, cantităţilor mai mari de energie electrică distribuită în America Latină, precum şi efectelor pozitive ale cursului de schimb.

Veniturile pentru 2022 includ venitul nerecurent provenit din vânzarea activităţii de transport din Chile, egal cu 1,1 miliarde de euro, precum şi venitul obişnuit provenit din vânzarea parţială a participaţiilor deţinute la Ufinet şi la Gridspertise şi din vânzarea mai multor companii către Mooney Group S.p.A., în timp ce veniturile pentru 2021 au inclus venitul obişnuit, egal cu 1,8 miliarde de euro, realizat din vânzarea participaţiei deţinute în cadrul Open Fiber S.p.A.

Anunţ important pentru clienţii ENEL din România! Ce se întâmplă cu facturile de luna viitoare
EBITDA obişnuit s-a ridicat la 19,7 miliarde de euro, o creştere de 0,5 miliarde de euro faţă de 2021 şi a depăşit previziunile grupului comunicate pieţelor financiare de 19,0-19,6 miliarde de euro.

Mai exact, îmbunătăţirea marjei rezultate din producţia de energie termică şi din activităţile de tranzacţionare a compensat scăderea semnificativă a producţiei de energie hidroelectrică, legată de disponibilitatea scăzută a apei înregistrată în Italia şi Spania pe parcursul anului, şi a permis compensarea variaţiei negative, pe pieţele utilizatorilor finali din Europa, legată de costurile mai mari de aprovizionare care nu au fost transferate în totalitate clienţilor. În plus, creşterea EBITDA obişnuit a fost afectat de performanţa pozitivă a reţelelor, în principal în America Latină, ca urmare a ajustărilor tarifare şi a evoluţiei cursului de schimb.

EBITDA, care include efectele elementelor excepţionale, s-a ridicat la 18,8 miliarde de euro (17,2 miliarde de euro în 2021, +9,3%).

Datoria financiară netă la sfârşitul anului 2022 se ridica la 60,1 miliarde de euro. Creşterea faţă de cele 51,7 miliarde de euro recunoscute la sfârşitul anului 2021 (+16,2%) reflectă necesităţile financiare pentru cheltuielile de capital din această perioadă, plata dividendelor, achiziţia ERG Hydro S.r.l. şi efectul negativ al ratelor de schimb asociate conversiei datoriilor în valută. Comparativ cu 30 septembrie 2022, datoria financiară netă a scăzut semnificativ, reflectând fluxul de numerar pozitiv generat de operaţiuni, reabsorbţia parţială pe capitalul de lucru net a efectelor unei serii de măsuri guvernamentale, cedarea de active, în principal în Rusia, Chile şi Brazilia, precum şi evoluţiile pozitive ale cursului de schimb din ultimul trimestru al anului 2022.

Ce se întâmplă cu facturile românilor. Avertisment de la Electrica, E.ON şi ENEL
La sfârşitul anului 2022, numărul angajaţilor era de 65.124 (66.279 la sfârşitul anului 2021).

În 2022, Grupul Enel a generat un total de 227,8 TWh de energie electrică (222,6 TWh în 2021), a distribuit 507,7 TWh în reţelele sale (510,3 TWh în 2021) şi a vândut 321,1 TWh (309,4 TWh în 2021).

Mai exact, în 2022, în afara Italiei, Grupul Enel a produs 179,3 TWh de energie electrică (174,6 TWh în 2021), a distribuit 287,3 TWh (283,5 TWh în 2021) şi a vândut 223,9 TWh (216,7 TWh în 2021).