Ce se întâmplă cu facturile românilor. Avertisment de la Electrica, E.ON şi ENEL

Majoritatea românilor au probleme cu facturile la început de an. Furnizorii reclamă desele schimbări anunţate de autorităţi legate de plafonare şi compensare.

14 feb. 2023, 13:33
Ce se întâmplă cu facturile românilor. Avertisment de la Electrica, E.ON şi ENEL

Probleme pentru facturile românilor în ianuarie. Anumite categorii particulare de clienți casnici trebuie să depună cereri și declarații pentru a beneficia de măsurile de sprijin în vigoare.

– Anumite categorii particulare de clienți casnici trebuie să depună cereri și declarații pentru a beneficia de măsurile de sprijin în vigoare.
Electrica Furnizare S.A. și-a anunțat clienții, care nu au mai primit facturi din luna decembrie 2022, ca lucrează la sistemul informatic de facturare, motiv pentru care clienții încă mai trebuie să aștepte până să primească facturile pe lunile decembrie 2022 și ianuarie 2023.

„Lucrăm la optimizarea sistemului informatic de facturare în vederea implementării celor mai recente modificări legislative, motiv pentru care emiterea facturilor poate înregistra întârzieri, atât pentru facturile în format fizic, cât și pentru cele electronice”, se arată într-un email transmis de Electrica clienților săi.
Compania a transmis și informații legat de măsurile aplicabile clienţilor din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025.

Anunț de ultima oră pentru clienții Hidroelectrica. Modificările vor fi operate în facturi din februarie
„Beneficiarii măsurilor de protecție sunt clienții casnici și noncasnici ale căror prețuri de furnizare energie electrică și gaze naturale prevăzute de contractele în vigoare sunt mai mari decât cele reglementate de legislație. În cazul în care clienții casnici și noncasnici au prețuri contractuale mai mici decât cele prevăzute de noile reglementări, aceștia vor achita contravaloarea energiei electrice și a gazelor naturale consumate la prețul din contractul în vigoare pe toată perioada de valabilitate a prețului din contract. Plafonarea prețurilor la energie pentru perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 va fi aplicată automat pentru clienții casnici, în funcție de consumul lunar înregistrat, fără a fi nevoie să întreprindă vreun demers”, se arată pe site-ul companiei.

Electrica precizează însă că anumite categorii de clienți casnici trebuie să depună cereri și declarații pentru a beneficia de măsurile de sprijin. Aceștia sunt: utilizatori de dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor medicale; persoane care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ; membri ai unei familii monoparentale, care are în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ.

Prețul final plafonat pe care îl achită clienții casnici este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care: consumul lunar realizat la locul de consum este între 0 și 100 kwh inclusiv; utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la rețeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor medicale; au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ; este membru al unei familii monoparentale, care are în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ.
Sau maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul în care consumul lunar realizat la locul de consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh; Cine depășește acest prag de consum, însă nu are un consum mai mare de 300 kwh, plătește maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru diferența de consum ce se încadrează în intervalul 255kWh-300 kWh.

 

Situaţie neaşteptată pentru clienţii ENEL. Ce au primit în loc de factura pe ianuarie

Enel susţine că nu a putut trimite facturile la timp în ultimele 2 luni din cauza măsurilor de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. „Continuăm să lucrăm la actualizarea sistemelor noastre informatice pentru implementarea celor mai recente măsuri de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, astfel încât acestea să se regăsească corect și complet în facturi. În acest context, facturile aferente consumului de energie electrică și gaze naturale vor fi emise cu întârziere, lucru pentru care ne cerem scuze”, a transmis Enel într-un mesaj publicat pe contul de Facebook.

Facturile de la ENEL întârzie. Notificare trimisă de Enel cliențior

În cursul zilei de vineri, clienţii Enel au fost notificaţi de întârzierile la emiterea facturilor din ianuarie prin mesaje trimise pe mail:

„Bun găsit,

Așa cum știi, cele mai recente modificări legislative în domeniul energiei, cu impact asupra modului de facturare a consumului tău de energie electrică și gaze naturale, au intrat în vigoare în a doua parte a lunii decembrie 2022*.

În acest moment, noi, furnizorul tău de energie, continuăm să actualizăm sistemele noastre informatice, astfel încât să reflecte aceste modificări legislative. Acest lucru ne determină să emitem facturile aferente consumului tău de energie electrică și gaze naturale cu întârziere. Ne cerem scuze pentru acest lucru, însă această activitate este necesară pentru a reflecta corect și complet măsurile legislative referitoare la plafonarea prețului la energie.

Citește aici totul despre categoriile de plafonare în care te încadrezi.

*Noua legislație, intrată în vigoare începând cu data de 16 decembrie 2022, completează măsurile dedicate pieței energiei electrice și gazelor naturale prevăzute de O.U.G. nr. 27/2022 (cu modificările și completările ulterioare), aplicabile perioadei 16 decembrie 2022– 31 martie 2025.

Mereu alături de tine, Echipa Enel”

Facturile uriaşe la electricitate. Românii trebuie să plăteacă zeci de mii de lei pentru curent. Descarcă FORMULAR de eşalonare
Enel nu este singurul furnizor de energie care are probleme cu emiterea facturilor către clienţi. Şi Hidroelectrica, companie cu peste jumătate de milion de abonaţi, reîncepe să trimită facturi în februarie după o întrerupere de câteva luni provocată de schimbarea sistemului informatic. Pentru unii clienţi ultima factură a venit pentru iunie. Adică sunt cu şi şase luni în urmă.

Facturile E.ON Energie România, atacate de hackeri, atenţie la mailurile primite

E.ON Energie România își avertizează clienții să nu ia în considerare și să nu deschidă documentele atașate și link-urile transmise în e-mailuri de tip phishing (tentativă de furt a informațiilor), primite în ultimele zile. Mesajele se referă la o cerere de ofertă de preț și la disponibilitatea de instalare a unor produse E.ON.

Compania nu transmite clienților e-mailuri cu astfel de subiecte, spune E.ON. Prețul energiei electrice și al gazelor poate fi verificat pe pagina web a companiei sau pe comparatorul de prețuri pus la dispoziție pe pagina web a ANRE. De asemenea, mai multe informații despre produsele E.ON pot fi găsite tot pe pagina web a companiei.

E.ON oferă detalii despre prețuri și oferte doar în cazul în care primește solicitări pe e-mail din partea clienților. E-mailurile de phishing pot să conțină îndemnuri de a trimite o confirmare de primire/livrare, de a deschide documente atașate cu format necunoscut, de a completa rapid cereri sau de a accesa linkuri prescurtate care ascund adevărata adresă URL.

Recomandarea specialiștilor în Cyber Security din cadrul E.ON Energie România este de a nu da curs acestor invitații deoarece documentele atașate sau link-urile pot conține viruși care vor afecta funcționarea dispozitivelor sau pot accesa datele personale fără permisiunea utilizatorului.

Compania sfătuiește clienții să evite deschiderea e-mailurilor primite de la companiile de la care nu așteaptă vreun mesaj, să nu deschidă și să nu salveze documentele atașate primite de la adrese de e-mail care nu sunt de încredere, să nu se grăbească să interacționeze cu e-mailul, mai ales când mesajele creează sentimentul fals al unei urgențe și să verifice corectitudinea limbajului, de regulă fiind scrise nenatural, cu greșeli gramaticale.