Avertisment îngrijorător! Peste 50% din oamenii de pe glob vor fi supraponderali sau obezi până în 2035

Peste jumătate din oamenii de pe glob vor fi supraponderali sau obezi până în 2035 dacă nu se iau măsuri semnificative, asta dacă guvernele nu vor lua măsuri decisive pentru a reduce "epidemia" tot mai mare de exces de greutate, avertizează un raport.

02 mart. 2023, 19:07
Avertisment îngrijorător! Peste 50% din oamenii de pe glob vor fi supraponderali sau obezi până în 2035

Obezitatea în rândul copiilor și tinerilor a ajuns la cote alarmante. Datele din raport arată că aproximativ 2,6 miliarde de persoane din lume -38% – sunt deja supraponderali sau obezi.

Citiți și: Experienţele teribile ale Biancăi Rus din perioada în care era supraponderală: „Nu eram chemată nicăieri. Am fost exclusă din societate, din emisiuni, din cercurile mele de prieteni” 

Peste 4 miliarde de oameni vor fi obezi sau supraponderali în 12 ani

Îngrijorător este că se așteaptă ca această cifră să depășească 4 miliarde de persoane (51%) peste 12 ani, potrivit cercetării realizate de Federația Mondială a obezității, conform The Guardian citat de Mediafax.

Alimentele nesănătoase sunt promovate și nu există nicio limitare în acest sens, iar numărul persoanelor care sunt obeze din punct de vedere clinic va crește de la 1 din 7 în prezent la 1 din 4 până în 2035.

Sunt considerați supraponderali cei care au un indice de masă corporală de 25, iar persoanele al căror IMC este de cel puțin 30 sunt considerate obeze.

Cel mai recent raport anual al federației World Obsesity Atlas arată că obezitatea în rândul copiilor și tinerilor este pe cale să crească mai repede decât în rândul adulților. Până în 2023, se așteaptă ca aceasta să fie cel puțin dublă față de rata înregistrată în 2020.

De asemenea, se estimează că va crește cu 100% în rândul băieților sub 18 ani, cu 208 milioane de persoane afectate, însă în cazul fetelor e mai grav: va crește cu 125%, ceea ce ar însemna că 175 de milioane dintre ele vor fi afectate.

Reprezentanții federației trag un semnal de alarmă și spun că țările trebuie să ia „măsuri ambițioase și coordonate” ca parte a unui „răspuns internațional solid” pentru a aborda criza economică și de sănătate tot mai mare pe care o implică obezitatea.

Totodată, federația vrea ca guvernele să folosească sisteme de impozitare și restricții în ceea ce privește comercializarea alimentelor cu un conținut ridicat de grăsimi, sare sau zahăr, etichete pe partea din față a ambalajului și furnizarea de alimente sănătoase în școli.

Mai mult decât atât, raportul federației arată că multe dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu cele mai mari creșteri ale obezității, dar sunt și cele mai puțin pregătite pentru a face față acestei boli.

Citiți și: Legătura clară între obezitate şi rata mortalităţii de Covid. 9 din 10 decese s-au produs în ţările unde majoritatea populaţiei e supraponderală