Avertisment la nivel înalt pentru România, din cauza situaţiei Greciei. Cum va fi afectată ţara noastră

Ţara noastră ar putea fi afectată de colapsul Greciei, o spune chiar preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker. Guvernul de la Atena are 5 zile la dispoziţie să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali, altfel riscă intrarea în faliment şi ieşirea din zona euro.

08 iul. 2015, 05:44
Avertisment la nivel înalt pentru România, din cauza situaţiei Greciei. Cum va fi afectată ţara noastră

Problema pe care o analizăm priveşte toate cele 28 de state membre. Poate că ştiţi, poate că nu, dar situaţia de acum afectează Bulgaria, România şi alte state, aşa că ar fi incorect să-i excludem din dezbatere pe cei care nu sunt membri ai zonei euro„, a declarat Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

Citeşte şi CRIZA DIN GRECIA. ULTIMATUM pentru Atena: duminică, termenul final pentru prezentarea unei soluţii

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker a avertizat de la Bruxelles că situaţia Greciei afectează în mod direct şi ţara noastră. De aceea, duminică este convocat un summit special al liderilor europeni, la care va participa şi preşedintele Klaus Iohannis. Iniţial, Iohannis nu ar fi trebuit să participe la summit, fiindcă reuniunile de până acum pe tema situaţiei din Grecia s-au făcut doar în cadrul celor 19 state membre ale zonei euro. Oficialii europeni consideră, însă, că viitorul Eladei în zona euro afectează întreaga Uniune Europeană, mai ales că toate statele membre s-au angajat ca, la un moment dat, să adere la moneda unică europeană. Pentru România, această ţintă este fixată pentru 2019. În cazul ieşirii Greciei din zona euro, moneda europeană s-ar putea devaloriza, situaţie resimţită implicit şi în ţara noastră. Pentru Grecia, timpul se scurge cu rapiditate. Oficialii greci au termen până vineri să vină cu propuneri concrete, în baza cărora creditorii internaţionali să le ofere un nou acord. Dacă acestea vor fi valide, vor fi înaintate creditorilor, apoi vor fi discutate în Eurogrup. Duminică, la summit, cei 28 de lideri vor tranşa soarta Greciei. Pe 20 iulie, elenii au de plătit o nouă tranşă de 3,5 miliarde Băncii Centrale Europene, însă aceşti bani pot veni doar de la creditori.

Duminică, cei 28 de lideri europeni vor tranşa soarta Greciei, liderii europeni avertizând că acesta este un termen-limită.

Cruda realitate este că mai avem doar cinci zile ca să ajungem la un acord. În seara asta, trebuie să o spun răspicat: termenul-limită expiră săptămâna aceasta. Inabilitatea noastră de a ajunge la un acord ar putea duce la falimentul Greciei şi insolvenţa întregului său sistem bancar„, a adăugat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

Citeşte şi Obama a insistat pe lângă Merkel pentru găsirea unei soluţii la situaţia din Grecia

Pentru ca summitul decisiv de duminică să fie unul fructos, Grecia trebuie să vină până vineri dimineaţă cu un plan solid de propuneri, care, spune Angela Merkel, trebuie să conţină reformele necesare. La summitul şi reuniunea Eurogrupului de ieri, grecii au venit cu temele nefăcute, au dezvăluit oficialii europeni. Premierul Alexis Tsipras a sosit zâmbitor şi relaxat la summit, dar nu a făcut declaraţii. Cu câteva ore înainte, unul dintre vicepreşedinţii Comisiei Europene a avertizat că Bruxelles-ul nu exclude ieşirea Greciei din Zona euro.

„”Grexit” nu este obiectivul nostru, nu este intenţia noastră, suntem în favoarea unui scenariu prin care să putem ajunge la un acord, dar dacă încrederea nu este restabilită, dacă nu va exista un pachet de reforme credibile, nu putem exclude asta„, a declarat  Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte Comisiei Europene.

Între timp, pe străzile din Atena criza s-a transformat în tragedie. Băncile rămân închise şi astăzi. Serviciul Western Union şi-a redeschis, însă, birourile pentru ca populaţia să poată primi bani din străinătate. Întreaga sumă trimisă va fi virată în contul destinatarului, dar acesta va putea să scoată numai 60 de euro pe zi, la fel ca de la bancomate.