AVERTISMENT: „Nu priviţi direct către Soare în timpul ECLIPSEI, pot apărea arsuri retiniene grave”

Cei care urmăresc, vineri, eclipsa parțială nu trebuie să privească direct către Soare, a atenționat managerul Spitalului de Urgențe Oftalmologice, Monica Pop.

19 mart. 2015, 16:09
AVERTISMENT: „Nu priviţi direct către Soare în timpul ECLIPSEI, pot apărea arsuri retiniene grave”

„Pericolul este foarte mare, în măsura în care după câteva secunde de privit direct pot apărea leziuni (arsuri) retiniene grave, ce pot duce la scăderea definitivă a vederii. Niciun fel de lentile, ochelari de soare, sticle colorate sau afumate, DVD-uri, măști de protecție pentru sudură nu conferă protecție corespunzătoare ochilor„, a susținut medicul oftalmolog, Monica Pop, într-un comunicat de presă.

Aceasta a mai precizat că nicio metodă medicală sau chirurgicală cunoscută până în prezent nu poate vindeca arsurile retiniene și că nu există niciun mijloc de protecție în momentul de față în România, cu excepția ochelarilor fabricați special pentru eclipsa din august 1999 (pentru cei care îi mai au). „Niciun fel de alte metode (cioburi, sticlă afumată, radiografii, ochelari de soare indiferent ce scrie pe ei) nu protejează și privirea prin ele este la fel de periculoasă ca și cu ochiul liber„, a mai spus Monica Pop.

Pe 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, iar fazele parțiale se vor vedea bine din Europa, nordul Africii și vestul Asiei.

Din România se va observa ca o eclipsă parțială de Soare, acoperirea discului solar de către Lună, va fi situată între 39% în sud-est și 55% în nord-vest.

VEZI ŞI: ECLIPSA DE SOARE din 20 martie. La ce oră se va vedea cel mai bine din România

Eclipsa de Soare din 20 martie 2015 este principala eclipsă de Soare vizibilă din România până în anul 2022 și cu cea mai mare magnitudine până în 2027. Următoarea va fi o mică eclipsă parțială, care se va produce pe 21 iunie 2020.

Citeşte şi: ECLIPSA DE SOARE: Cum se va produce eclipsa de soare. ANIMAŢIE