AVERTISMENT OMS: Tutunul provoacă decesul a peste jumătate dintre fumători

Publicat: Vineri, 27 Februarie 2015 10:40 // Actualizat: Vineri, 27 Februarie 2015 10:45 // Sursa: romaniatv.net

Fumatul nu mai este un obicei acceptabil în societate în majoritatea țărilor care implementează Convenția-cadru pentru Controlul Tutunului, dar continuă să fie o cauză considerabilă de mortalitate, producând decesul a peste jumătate dintre persoanele care fumează cu regularitate.

Foto: abc.net.au

Convenția-cadru pentru Controlul Tutunului a intrat în vigoare la data de 27 februarie 2005, iar scopul ei este de a  combate epidemia mondială de tabagism. Tratatul a avut iniţial 40 de state semnatare, iar în prezent numărul acestora este de 168, potrivit Agerpres.

Cele mai recente date difuzate de OMS arată că, în fiecare an, mor din cauza fumatului șase milioane de persoane, cifră care s-ar putea reduce considerabil dacă se va îndeplini obiectivul vizând diminuarea cu 30% până în 2025 a consumului de tutun în țările semnatare ale convenției.

Progresele înregistrate variază foarte mult, printre țările cu cele mai bune rezultate figurând Finlanda, Irlanda, Noua Zeelandă și o serie de state insulare din Pacific, care se definesc drept "lipsite de tutun" (având în vedere că fumătorii reprezintă sub 15% din populație).

Eforturile de diminuare a fumatului sunt afectate de publicitate și de creșterea ofertei de dispozitive electronice de inhalare a nicotinei fără a face fum, precum și a celei legate de alte forme de consum de tutun, cum ar fi narghileaua. O altă problemă este legată de faptul că, în multe regiuni, fumatul face parte din cultura locală.

Pe de altă parte, sunt foarte multe acțiuni, inclusiv în justiție, întreprinse de firmele producătoare de tutun contra măsurilor menite să combată tabagismul, a menționat Da Silva, subliniind că "există tot mai multe amenințări și că industria tutunului devine tot mai agresivă".

În deceniul care a trecut de la intrarea în vigoare a convenției-cadru, 80% dintre țările semnatare și-au întărit legislația în privința limitării consumului de tutun, iar costul unui pachet de țigări a crescut în medie cu 150%.

CITEŞTE ŞI: Eşti fumător? Cum poţi curăţa UŞOR plămânii de nicotină

loading...
3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cum să te laşi de fumat decese tabagism fumat fumator OMS tigari tutun tutun sănătate
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
27 feb 23:01
...dar continuă să fie o cauză considerabilă de mortalitate, producând decesul a peste jumătate dintre persoanele care Citește mai departe…

...
27 feb 11:58
...de mortalitate, producând decesul a peste jumătate dintre persoanele care Citește mai departe… Citeste mai departe: AVERTISMENT OMS: Tutunul provoacă decesul a peste jumătate dintre fumători...
27 feb 11:55
...pentru Controlul Tutunului, dar continuă să fie o cauză considerabilă de mortalitate, producând decesul a …read more ...
1
EUR
4.7260
RON
23 Aug
noapte 19 °
zi 34 °
Ultimele joburi adaugate
24 H