Avertisment OMS, o nouă gripă se răspândeşte, deja sunt focare masive în Asia

Gripa aviară se răspândeşte în Europa şi Asia, punând industria în pericol. Avertisment de la Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.

16 nov. 2021, 16:12
Avertisment OMS, o nouă gripă se răspândeşte, deja sunt focare masive în Asia

Avertisment OMS! Noile focare au atras şi atenţia epidemiologilor, deoarece virusul poate fi transmis la oameni. China a raportat 21 de infecţii umane cu tulpina de gripă aviară H5N6. Mai multe decât în ​​întreg anul 2020.

Coreea de Sud a raportat un focar la o fermă de aproximativ 770.000 de păsări din Chungcheongbuk-do, a declarat luni OIE, citând un raport al autorităţilor sud-coreene. Toate animalele au fost sacrificate.

Îngrijorare maximă, gripa aviară a fost detectată la om. Este primul caz după mai bine de patru ani
Tot în Asia, Japonia a raportat primul focar din sezonul de iarnă 2021, la o fermă de păsări din nord-estul ţării, potrivit OIE, confirmând o declaraţie de săptămâna trecută a ministerului japonez al Agriculturii.

În Europa, Norvegia a raportat un focar de gripă aviară H5N1 în regiunea Rogaland. Focarele apar, în general, toamna, răspândite de păsările sălbatice migratoare.

Guvernul belgian ridicat nivelul de riscîn întreaga ţară, ordonând ca păsările să fie ţinute închise începând de luni, după ce o variantă foarte patogenă a gripei aviare a fost identificată la o gâscă sălbatică.

Noul virus care ameninţă lumea. S-au depistat primele cazuri de gripă aviară la oameni!
O mişcare similară a fost luată anterior şi în Franţa şi în Ţările de Jos. Focare de gripă aviară au fost detectate şi în ţările vecine României.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Gripa aviară nu se poate transmite prin consumul de produse din carne de pasăre.

Ponea (ANSVSA): Sute de mii de ouă cu origine falsificată au fost vândute în România, am eliminat această reţea

Sute de mii de ouă cu origine falsificată au fost vândute pe piaţa românească de o reţea activă în 3-4 state membre ale Uniunii Europene, filiera fiind ulterior descoperită şi eliminată, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea.

„Avem situaţii de falsificare a ouălor, situaţii din ce în ce mai des întâlnite în ceea ce priveşte fraudele. Ultima speţă, pe care o avem de zilele trecute: ouă cu provenienţă Bulgaria şi Macedonia sunt trimise în Grecia, se ştampilează cu origine Grecia şi se vând pe piaţa din România. Este un fals grosolan, în primul rând de origine, de păcăleală a consumatorului, sau chiar acele ouă pot proveni din zone cu restricţii de gripă aviară, de salmoneloză şi aşa mai departe”, a explicat Ponea.

Potrivit sursei citate, Regulamentul european permite ca, la prima fermă, către primul centru de colectare, ouăle să fie duse neştampilate, cu condiţia să fie anunţat statul respectiv.

„Împreună cu autorităţile greceşti, (reprezentanţii ANSVSA, n.r.) au intrat pe o filieră de falsificare a ouălelor şi e o anchetă în desfăşurare. Ouăle provin din Bulgaria şi din Macedonia. Regulamentul european permite ca de la prima fermă către primul centru de colectare să le duci neştampilate, cu condiţia să anunţi statul-membru respectiv, (în acest caz, n.r.) că pleacă un transport de la ferma din Bulgaria sau Macedonia către Grecia. Ei le-au trimis (în Grecia, n.r.) fără să notifice autoritatea competentă, au ajuns în Grecia, le-au ştampilat ca provenind dintr-o fermă din Grecia şi au vândut sute de mii de ouă pe piaţa din România. Am prins această filieră, am stat până când am adunat şi încă adunăm în continuare (informaţii, n.r.), pentru că este extrem de dificil să prinzi o astfel de reţea, fiind angrenate 3-4 state membre. Dar am descoperit reţeaua, am înlăturat-o şi încercăm să vedem dacă mai există şi alte filiere în România care procedează aşa. Aceste ouă falsificate au fost pe piaţă, ele nu se mai regăsesc acum pe piaţă. Am prins reţeaua şi am eliminat-o”, a afirmat vicepreşedintele ANSVSA.