Îngrijorare maximă, gripa aviară a fost detectată la om. Este primul caz după mai bine de patru ani

Un bărbat de 41 de ani din provincia Jiangsu (estul Chinei) a fost confirmat ca primul caz de infecție cu tulpina H10N3 a gripei aviare la om, a anunțat marți Comisia Națională de Sănătate.

01 iun. 2021, 09:51
Îngrijorare maximă, gripa aviară a fost detectată la om. Este primul caz după mai bine de patru ani

Bărbatul din orașul Zhenjiang a fost internat în spital pe 28 mai, după ce a făcut febră și prezentat mai multe simptome, potrivit Comisiei de Sănătate. El a fost diagnosticat cu gripa aviară, H10N3, dar nu au fost oferite detalii despre cum s-a infectat. H10N3 este o tulpină slab patogenă a virusului gripei aviare, iar riscul de răspândire pe scară largă este foarte scăzut, potrivit Comisiei.

Bărbatul este stabil și pregătit pentru externare. Testele asupra contacților săi apropiați nu au relevat alte infecții. În China sunt prezente mai multe tulpini ale gripei aviare, iar unele dintre ele infectează sporadic și oameni, de obicei lucrători la ferme de păsări.

Ultimul caz de infectări semnificative cu gripă aviară la om a fost în 2016-2017, când tulpina H7N9 a omorât aproximativ 300 de oameni. Acesta este primul caz de gripă aviară la om cu tulpina H10N3, potrivit Comisiei Naționale de Sănătate din China, citată de The Jerusalem Post.

Citeşte şi Lebede moarte de gripă aviară găsite în Şantierul Naval Constanţa

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Citeşte şi O nouă pandemie ameninţă Europa. Virusul, detectat şi în România