Avertisment pentru o categorie de pensionari din România. Documentul care trebuie completat obligatoriu la ANAF

Declaraţia unică trebuie depusă până la 25 mai, iar acest lucru implică noi obligaţii. Astfel, pensionarii care câştigă bani în plus pe lângă pensie, cei care primesc venituri din străinătate, persoanele care au primit ajutor de stat în timpul pandemiei, precum şi cele care închiriază anumite camere din locuința personală trebuie să depună acest document anul acesta.

30 apr. 2022, 13:11
Avertisment pentru o categorie de pensionari din România. Documentul care trebuie completat obligatoriu la ANAF
Pensii 2022. În ce condiţii se acordă anul acesta pensia de urmaş. Documentele de care ai nevoie

Avertisment pentru o categorie de pensionari din România. Cine nu depune declaraţia unică 212 până la 25 mai riscă să fie amendat.

Prin Ordinul ANAF, în declaraţia unică a fost introdusă o nouă subsecţiune. Aceasta va trebui completată de persoanele fizice ce realizează, în cursul anului de raportare, venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţele proprietate personală.

De asemenea, există și o secțiune pentru declararea, în anumite situaţii, a contribuţiilor sociale datorate de către anumite persoane, pentru veniturile reprezentând remuneraţii, indemnizaţii şi alte venituri similare, precum şi orice alte avantaje, în bani sau în natură, obţinute din străinătate, potrivit Ey.com.

Declaraţia Unică din 2022 mai cuprinde şi o secţiune distinctă pentru ca persoanele care au primit în timpul pandemiei indemnizaţii de sprijin pentru activitate întreruptă – cele acordate în perioada octombrie – decembrie 2021 în baza OUG 111/2021, să poată declara veniturile.

Citeşte şi: Nou concediu în România! Această categorie de oameni poate beneficia de 45 de zile libere plătite

Avertisment pentru o categorie de pensionari din România. De ce trebuie să depună declaraţia unică

Şi pensionarii trebuie să depună Declaraţia unică, însă numai în anumite condiţii.

„Aceştia nu sunt scutiţi de depunerea declaraţiei unice şi plata dărilor fiscale pentru veniturile pe care le obţin, pe lângă pensie, din activităţi independente, din drepturi de proprietate intelectuală (cu excepţia celor pentru care impozitul se reţine la sursă), cedarea folosinţei bunurilor (chirii), din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, transferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare sau venituri din alte surse pentru care există obligaţia depunerii acestei declaraţii.

Dacă au obţinut astfel de venituri anul trecut, pensionarii trebuie să depună Declaraţia Unică şi să plătească dările aferente până la 25 mai. Potrivit Codului fiscal, impozitul datorat pentru veniturile enumerate mai sus este de 10%.

Tot pensionarii mai datorează contribuţii la sănătate, dacă veniturile obţinute pe lângă pensie depăşesc într-un an 12 salarii minime brute. Pentru veniturile din proprietate intelectuală nu se datorează CASS”, notează sursa citată.

Citeşte şi: PENSII 2022. Schimbare pentru aproape 3 milioane de pensionari, cum vor fi viraţi banii