Nou concediu în România! Această categorie de oameni poate beneficia de 45 de zile libere plătite

Persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer vor putea solicita concediu medical de 45 de zile calendaristice, începând cu 16 aprilie 2022, potrivit unei noi legi publicate recent în Monitorul Oficial.

15 apr. 2022, 21:27
Nou concediu în România! Această categorie de oameni poate beneficia de 45 de zile libere plătite

Doar persoanele care îngrijeau un minor bolnav de cancer puteau să beneficieze de concediu medical plătit până acum. Însă, începând cu 16 aprilie 2022, acest lucru se va schimba.

„Până acum, legislația prevedea indemnizații și concedii medicale doar pentru îngrijirea unui minor bolnav de cancer. Noile măsuri asigură condiții similare și pentru aparținătorii bolnavilor de peste 18 ani care au afecțiuni oncologice. Aceste drepturi vor fi acordate pentru cel mult 45 de zile pe an, iar indemnizația pentru îngrijirea pacientului este de 85% din salariul brut.

Potrivit legii, din 2023 vor fi asigurate și ședințe gratuite de evaluare și consiliere psihologică, atât bolnavilor, cât și celor care îi însoțesc la tratament sau intervenții chirurgicale. Cei cu afecțiuni de auzi și de vorbire la prezentarea la spital vor avea dreptul și la un interpret autorizat în limbajul mimico-gestual.

Citește și Cum poţi să îţi iei acum concediu medical dacă esti infectat cu COVID. Toţi românii trebuie să ştie asta!

Concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin jumătate de an în ultimele 12 luni. La nivelul Uniunii Europene există o directivă din 2019 ce obligă statele membre să reglementeze până în august anul acesta inclusiv concediul de îngrijitor de cel puțin cinci zile lucrătoare pentru salariații care se ocupă de o persoană care suferă de orice boală gravă, nu numai de cancer”, a explicat un reporter al Radio România Actualități.

În România, în anul 2020, un număr de 12.938 de români au fost diagnosticați cu cancer colorectal, mai mult decât cei diagnosticați cu cancer de plămân (12.122 pacienți) sau cu cancer de sân (12.085 pacienți).

„În ultimele decenii, vârsta medie de diagnosticare a cancerului colorectal a scăzut în mod agresiv. Astfel, dacă la sfârșitul anilor 1980, vârsta medie de diagnosticare a acestui tip de cancer era de 72 de ani, începând cu 2015, din cauza stilului de viață și a factorilor de mediu, ea a ajuns la 66 de ani”, a declarat Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterolog şi fondatoarea clinicii de gastroenterologie DigestMed.

Citește și ZILE LIBERE. 8 angajaţi din 10 vor vinerea liberă şi săptămâna de lucru de doar 4 zile