Avertisment pentru Putin. SUA au testat în secret o rachetă hipersonică după ce Rusia a ameninţat cu războiul nuclear

Testul a avut loc la câteva zile după ce Rusia a spus că a folosit propria sa rachetă hipersonică în timpul invaziei Ucrainei, susținând că a vizat un depozit de muniții din vestul țării.

05 apr. 2022, 16:39

SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică la mijlocul lunii martie, dar au păstrat operațiunea secretă timp de două săptămâni, ca să evite escaladarea tensiunilor cu Rusia, în contextul în care președintele Joe Biden urma să călătorească în Europa, potrivit unui oficial al Apărării, citat de CNN.

Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) a fost lansată de pe un bombardier B-52 în largul coastei de vest, a precizat oficialul, în primul test de succes al versiunii Lockheed Martin a sistemului. Racheta a fost propulsată la viteze hipersonice de Mach 5 și mai mari.

Oficialul a oferit puține detalii despre test, remarcând doar că racheta a zburat la peste 19.000 de metri și pe o distanță de peste 500 de kilometri.

Zelenski, anunţ crucial despre războiul din Ucraina după discursul din Parlamentul României: „Nu este altă opţiune!”
Testul a avut loc la câteva zile după ce Rusia a spus că a folosit propria sa rachetă hipersonică în timpul invaziei Ucrainei, susținând că a vizat un depozit de muniții din vestul țării.

Oficialii americani au minimizat importanţa utilizării rachetei hipersonice rusești Kinjal. Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a spus că nu o consideră „un fel de schimbare a jocului”, după ce rușii au anunțat lansarea rachetelor. Câteva zile mai târziu, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a spus că este „greu de știut care este exact justificarea” pentru lansare, deoarece viza o unitate de depozitare staționară.

Racheta Kinjal este o versiune lansată aerian a rachetei balistice rusești Iskander cu rază scurtă de acțiune. Cu alte cuvinte, este o variație a unei tehnologii consacrate, spre deosebire de o revoluție în armamentul hipersonic. Testul din SUA a fost cu un motor scramjet mai sofisticat. De asemenea, racheta HAWC nu are focos, ci se bazează pe energia sa cinetică pentru a distruge ținta.

Război în Ucraina, ziua 41. Cel puţin 165 de copii au fost ucişi. Zelenski: „În alte orașe au fost comise atrocități mai mari ca în Bucha”
La momentul testului american, Biden se pregătea pentru o vizită la aliații NATO din Europa, inclusiv o oprire în Polonia, unde s-a întâlnit cu ministrul de Externe și ministrul Apărării ai Ucrainei.

SUA au avut grijă să nu ia măsuri sau să facă declarații care să escaladeze inutil tensiunile dintre Washington și Moscova. Vineri, SUA au anulat un test al rachetei balistice intercontinentale Minuteman III (ICBM) pentru a evita orice interpretare greșită din partea Rusiei. Austin a amânat deja testul la începutul lunii martie pentru a evita orice acțiuni care ar putea fi interpretate greșit de Rusia într-un moment atât de sensibil.

Testul din SUA este al doilea test de succes al unei rachete HAWC și este primul din versiunea Lockheed Martin a armei. În septembrie anul trecut, Forțele Aeriene au testat Raytheon HAWC, propulsat de un motor scramjet Northrop Grumman.

La o lună de la primul test HAWC de succes, SUA au suferit un eșec când testul unui alt sistem hipersonic a eșuat. Eșecul a venit exact când au apărut rapoarte conform cărora China a testat cu succes un vehicul cu alunecare hipersonică în timpul verii și la scurt timp după ce Rusia a susținut că a testat cu succes racheta hipersonică lansată de submarin numită Zirkon.