Avertisment pentru toți șoferii! Conducătorii auto riscă amenzi uriașe dacă nu reînnoiesc permisele la timp

Toți șoferii care și-au luat permisul auto înainte de anul 2014 sunt obligați să-l reînnoiască, altfel riscă amendă pe loc.

28 feb. 2023, 13:25
Avertisment pentru toți șoferii! Conducătorii auto riscă amenzi uriașe dacă nu reînnoiesc permisele la timp

Toți șoferii din Regatul Unit care au eliberate permise în anul 2014, au fost vizați printr-un avertisment pe Twitter, lansat de The Driver And Vehicle Licensing Agency (DVLA).

Autoritățile din Marea Britanie informează conducătorii auto care și-au luat permisul de conducere înainte de 2014 trebuie să-l reînnoiască înainte ca acesta să expire. Dacă acest lucru nu se respectă, șoferii vor primi amenzi usturătoare, a anunțat The Independent.

Citește și Cod Rutier 2023. Greşeala banală care îţi aduce amenzi uriaşe. Şoferii, taxaţi cu 580-2900 de lei şi fără să fie la volan!

Ce amenzi riscă șoferii

Permisele auto Photocard (plastifiate) au fost introduse pentru prima dată în 1998. De când au fost eliberate, aceste carduri sunt valabile zece ani. Cine nu respectă acest termen și continuă să conducă pe șoselele din Regatul Unit cu permisul auto expirat va fi obligat să suporte consecințele, mai exact va primi o amendă în valoare de 1.000 de lire sterline și riscă să rămână și fără mașină.

Rapid și ușor cu un permis nou dacă se aplică online

Un tweet recent al DVLA spune: „Trebuie să vă reînnoiți permisul de conducere la fiecare zece ani. Reînnoiți permisul auto online chiar astăzi. Este ușor, rapid și sigur și o puteți face pe: http://gov.uk/renewdrivinglicence. Noul permis ar trebui să ajungă la voi în decurs de o săptămână dacă aplicați online”.

Citește și COD RUTIER 2022. Şoferii rămân fără permis dacă întârzie plata amenzilor!

Taxa pentru reînnoirea permisului

Pentru șoferii cu vârsta peste 70 de ani, șoferii de camioane și autobuze și cei care au un permis de conducere medical pe termen scurt, procesul de reînnoirea a permisului este mai diferit. Aceștia sunt scutiți de taxă. În schimb, conducătorii auto care vor să-și reînnoiască permisele auto vor trebui să plătească o taxă de procesare de 14 lire sterline, dacă cererea este făcută online, iar 17 lire sterline, dacă cererea este trimisă prin poștă.

Ce riscă şoferii din România. Acte necesare pentru preschimbare permis auto în 2023. Unde plăteşti taxa şi cum se face programare

Preschimbarea permisului auto pentru şoferii români se face atunci când documentul a expirat sau urmează să expire, dar şi în cazul în care acesta a fost furat.

Șoferii români pot să-și schimbe permisul de conducere înainte, dar şi după ce documentul a expirat.

Procedura de schimbare a permisului auto este prevăzută în legislația românească, mai exact în ordinul MAI 123/2013.

În 2023, pentru schimbarea permisului auto soferii au nevoie de o serie de acte, fără de care nu vor putea obține documentul.

De asemenea, dacă permisul auto a fost furat sau s-a deteriorat, aceeași procedură este necesară de urmat.

Pentru a evita statul la cozi, soferii pot face o programare online pentru schimbarea permisului auto în 2023.

Acte necesare pentru preschimbare permis auto în 2023

Pentru schimbarea permisului auto în 2023, şoferii trebuie să întocmească un dosar care să conțină următoarele acte:

  • cerere schimbare permis – care se primește completată la ghișeul de schimbare permise auto și trebuie doar semnată
    buletin sau carte de identitate a titularului, în original şi copie, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România.
    dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere – 89 de lei permisul de conducere, în original
    fișa medicală pentru schimbare permis auto – document emis de o unitate medicală autorizată, în original, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere.
    în cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Cererea tip pentru preschimbare permis auto în 2023 se completează la ghişeul instituţiei.

 

Schimbare permis auto 2023. Unde plătesc şoferii taxa

În 2023, taxa pentru preschimbare permis auto este în valoare de 89 de lei.

Această taxă nu se mai plăteşte la ghişeu, odata cu depunerea documentelor, ci poate fi achitata online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor.

Taxa pentru schimbarea permisului auto în 2023 poate fi achitata şi prin OP în contul BCR, CEC Bank şi în reţeaua de staţii SelfPay.

Cum se face programare pentru preschimbare permis auto în 2023

  • Pentru programare schimbare permis auto în 2023, este nevoie doar să fie accesat site-ul DRCPIV.ro
  • Se completează datele necesare şi se alege data şi ora dorită pentru prezentare la ghişeu pentru schimbare permis auto.
  • După depunerea tuturor actelor, eliberarea permisului de conducere se face, de regulă, în decurs de câteva ore.