COD RUTIER 2022. Şoferii rămân fără permis dacă întârzie plata amenzilor!

Suspendarea permisului de conducere pentru cei care nu achită amenzile rutiere, este o propunere legislativă prin care se doreşte limitarea accidentelor.
Filip Stan
30 mart. 2022, 13:37
COD RUTIER 2022. Şoferii rămân fără permis dacă întârzie plata amenzilor!

COD RUTIER 2022. Șoferilor care nu își achită amenzile rutiere în termen de 60 de zile de la emiterea lor ar putea să li se suspende permisele de conducere, dacă o propunere legislativă înregistrată recent la Senat va ajunge să devină lege. Măsura este menită să îi oblige pe șoferi să își achite datoriile și să crească încasările de amenzi la bugetele autorităților locale.Prin propunerea legislativă se urmărește introducerea mențiunii că suspendarea permisului va fi posibilă până la achitarea amenzii, dacă aceasta nu a fost platită în termen de 60 de zile de la sancționare.

COD RUTIER 2022. Ministrul de Interne, semnal de alarmă pentru şoferi: „Asistăm la un adevărat carnagiu pe şosele”
Mai exact, șoferii care sunt amendați vor avea la dispoziție 60 de zile pentru a plăti amenda rutieră, dacă depășesc acest termen, chiar și cu o zi, li se va suspenda permisul. Această suspendare va fi în vigoare până în momentul în care vor achita datoria avută.

COD RUTIER 2022. Reamintim că, potrivit OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, amenzile pot fi achitate la jumătate din cuantumul lor în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal de constatare.

Cod Rutier 2022 Cât este amenda pentru șoferii care nu au kit-ul de siguranță. Trusa medicală, triunghiuririle şi stingătorul trebuie să fie omologate
Inițiatorii propunerii susțin că, pe lângă numeroasele accidente rutiere ce au loc în țara noastră, o altă problemă o reprezintă și nivelul scăzut de achitare a amenzilor rutiere de către șoferi, ceea ce aduce mai puțin bani în bugetele autorităților locale.

Cod rutier 2022. Vești proaste pentru șoferi! Românii pot primi amenzi și de 500 de lei pentru un obicei banal! Mare grijă!
COD RUTIER 2022. Reamintim că, din 27 februarie, o serie de amenzi prevăzute de Codul rutier au fost majorate, fiind introduse și ale sancțiuni noi, pentru condusul agresiv. Lista completă a schimbărilor din Codul Rutier: 

1. Sancționarea comportamentului agresiv

Va fi considerat comportament agresiv în trafic schimbarea frecventă și în forță a benzilor de circulație, în scopul depășirii unui autoturism sau a unui rând de vehicule, întoarcerea mașinii prin folosirea frânei auxiliare, sau a frânei de mână.

Utilizarea excesivă a claxonului sau a semnalelor luminoase (flash-uri), mersul pe roată, în cazul motocicletelor etc. În cazul unui comportament agresiv în trafic, proiectul Guvernului stabilește amenzi din clasa a doua de sancțiuni, patru sau cinci puncte de penalizare, respectiv între 580 și 725 de lei.

2. Sancțiune suplimentară pentru revenirea pe autostradă sau pentru mersul pe contrasens

Șoferii care întorc mașina pe autostradă sau merg pe contrasens riscă doar amendă, amenzi din clasa a patra de sancțiuni – 1.305 și 2.900 de lei. Odată cu aplicarea măsurilor din proiectul de ordonanță, acești șoferi vor primi și sancțiunea complementară de suspendare a dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

3. Conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, pedepsită mai aspru

Șoferii care obișnuiesc să circule pe banda de urgență, din diverse motive, vor risca amenzi mai mari, respectiv între 1.305 și 2.900 de lei, față de 580 – 725 de lei, cât sunt amenzile de acum. Sancțiunea complementară de penalizare pe puncte de penalizare, trei puncte de penalizare, va fi înlocuită cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

4. Perioada de suspendare pentru nerespectarea regulilor de traversare a căilor ferate va fi majorată

Proiectul prevede majorarea sancțiunii contravenționale complementare de suspendare a dreptului de a conduce de la 90 de zile la 120 de zile pentru nerespectarea regulilor la trecerea la nivel cu calea ferată.

5. Depășirile neregulamentare, pedepsite mai aspru

Proiectul vizează majorarea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor privind manevra de depășire de la 580 – 725 de lei, cât este acum amenda, la 870 – 1.160 de lei. Perioada de suspendare a permisului de conducere se majorează de la 30 la 60 de zile.

6. Este interzisă conducerea autoturismului pentru cei cu permis străin care încalcă grav regulile de circulație

Proiectul reglementează interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice din România, ca urmare a condamnării penale pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere în România, pentru titularul unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină.

7. Noua limită de viteză pentru care se va aplica o perioadă sporită de suspendare a permisului de conducere

Depășirea limitei legale de viteză cu mai mult de 70 km/ ha va însemna aplicarea unei perioade majorate de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, respectiv de 120 de zile.

8. Datele de identificare a conducătorului auto care trebuie transmise la poliție de către proprietarul mașinii

Dacă nu proprietarul mașinii este cel care a încălcat legislația rutieră, ci o altă persoană, primul va trebui să furnizeze autorităților numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria cărții de identitate.

9. Eliminarea posibilitatății de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului de conducere

Va fi posibilă susținerea examenului de circulație, care reduce perioada de suspendare, pentru orice serviciu de poliție rutieră.

10. În cazul în care nu pun frâna de parcare sau nu lasă mașina „în viteză” atunci când o parchează, șoferii ar trebui să primească puncte de penalizare.

Proiectul prevede că șoferul unui autoturism parcat pe un drum public va trebui să se asigure, atunci când îl părăsește, că a aplicat frâna auxiliară, a oprit motorul și a angrenat o treaptă de viteză, altfel riscă să fie penalizat.

11. Lipsa unei polițe RCA valabile

Lipsa unei polițe RCA valabile, fie în original, fie copie, poate duce la amenzii cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, conform Codului Rutier 2022

 

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Pescobar și-a cumpărat penthouse în valoare de 2 milioane de euro! „O să am cinema, amfiteatru și piscină!”
Fanatik.ro
Locul de muncă unde poți câștiga lejer 7.000 de lei pe lună. Zeci de posturi sunt disponibile în România, în mai multe orașe
Capital.ro
Rusia va ATACA România? S-a anunțat în seara aceasta: Și-ar dori
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Ajutoare de 30.000 de lei pentru o categorie de români! Cum poți încasa banii
Adevarul
Atacuri dure ale lui Edgodan la adresa Israelului: „O amenințare pentru întreaga umanitate”. Netanyahu, un „vampir”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Vestea momentului despre WhatsApp. Ce se întâmplă de la 1 iunie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Șoc total în familia Raisei, fata găsită moartă în Dolj! Chiar el e principalul suspect
Cancan.ro
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27 mai 2024
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Acest exercițiu de matematică a pus pe jar internetul! Sigur nu vei putea găsi logica acestui șir de calcule
Capital.ro
Complet ILEGAL în România. Niciun șofer nu are dreptul. Amendă 3.000 lei pe loc
StirileBZI
Salariul minim pe economie va crește de la 1 iulie: Câți bani vor primi peste un milion de români
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
substantial.ro
Destinul astral remarcabil al Kate Middleton: Prințesa de Wales care a cucerit lumea cu eleganță, curaj și determinare
MediaFlux
VESTE bună pentru PENSIONARI: CREȘTERI FOARTE MARI!, anunță Șeful Casei de Pensii
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'