Avertisment teribil lansat de Corina Creţu. „România este ţara cu cel mai mare nivel de sărăcie din UE”

Corina Creţu a declarat că ţările europene se confruntă cu un nivel de sărăcie inacceptabil în rândul tinerilor, copiilor şi persoanelor vârstnice şi că Uniunea Europeană, alături de statele membre, trebuie să activeze toate mecanismele din Planul de Acţiune pentru Pilonul Social European.

18 oct. 2023, 08:57
Avertisment teribil lansat de Corina Creţu. „România este ţara cu cel mai mare nivel de sărăcie din UE”

Avertisment teribil lansat de Corina Creţu. În ceea ce privește România, europarlamentarul Pro România susține că este „ţara cu cel mai mare nivel de sărăcie din UE”, unde aproape jumătate din copii au acces limitat la educaţie, servicii medicale şi nu au parte de o alimentație adecvată.

„Cu ocazia Zilei Internaţionale a Eradicării Sărăciei, Parlamentul European a ţinut o dezbatere alături de Comisarul Nicolas Schmit privind eforturile globale ale Uniunii Europene de a suprima cercul vicios al excluziunii sociale (…) Uniunea Europeană, alături de statele membre trebuie să activeze toate mecanismele din Planul de Acţiune pentru Pilonul Social European pentru a atinge obiectivele stabilite până în 2030: Scoaterea din sărăcie a cel puţin 15 milioane de oameni, printre care 5 milioane de copii şi o rată de ocupare a forţei de muncă de cel puţin 78%, precum şi accesul la educaţie şi învăţare al adulţilor şi copiilor într-un procent de minim 60%. Europa se confruntă cu un nivel de sărăcie inacceptabil în rândul tinerilor, copiilor şi persoanelor vârstnice! Trebuie să ne ocupăm de rădăcinile acestui fenomen pentru ca aceste inegalităţi să nu mai afecteze visele unor generaţii, deoarece este o pierdere pentru societăţile noastre”, a scris Corina Creţu pe Facebook.

Citeşte şi: Lucian Bode avertizează asupra pericolului AUR: Să nu lăsăm curentele extremiste şi populiste să câştige teren şi să contamineze viaţa publică

Aceasta mai susţine că în România, „ţara cu cel mai mare nivel de sărăcie din Uniunea Europeană”, aproape jumătate din copii au acces limitat la educaţie, servicii medicale şi nu beneficiază de o alimentație adecvată: „Aceşti tineri nu trebuie abandonaţi de societate, deoarece sărăcia şi excluziunea le compromite ambiţiile de a performa şi viitorul. În contextul atâtor probleme în jurul nostru, lupta pentru eradicarea sărăciei nu trebuie politizată. Este nevoie ca aceasta să rămână o cauză nobilă şi o datorie, iar Uniunea Europeană trebuie să impulsioneze şi să coordoneze statele membre prin politici sociale, investiţii în locuinţe decente şi transformarea pieţei muncii pentru a fi mai inclusivă cu categoriile vulnerabile. Acest angajament trebuie reiterat, deoarece vedem cum sărăcia si excluziunea alimentează extremismul, acest val fiind tot mai vizibil în întreaga Europă”.

Citeşte şi: Alexandru Rafila și-a luat gândul de la prezidențiale. Pe cine ar susține PSD la viitoarele alegeri pentru Cotroceni

„Trecem printr-o perioadă violentă, presărată de multe crize care afectează în primul rând persoanele vulnerabile, familiile cu venituri reduse, copiii şi tinerii. La nivel global, 670 de milioane de oameni trăiesc în sărăcie extremă, iar îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă ale categoriilor vulnerabile rămâne o provocare de amploare. Situaţia în Europa diferă mult de alte părţi ale globului, însă cifrele arată că numărul celor fără adăpost este în creştere în acest an, tot mai multe familii resimt penuria alimentară şi depind de cantinele sociale. Cel mai trist este că sărăcia şi riscul excluziunii în rândul copiilor este peste cifra pentru populaţia generală”, a mai scris Corina Creţu.