Avertisment teribil pentru România în cazul în care Rusia învinge Ucraina: „Ar fi în pericolul unui atac terestru rusesc”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă miercuri că armata ucraineană nu a putut să împiedice un triplu atac rusesc în oraşul Cernihiv, din cauza lipsei mijloacelor de apărare aeriană, în urma epuizării ajutorului militar din Occident, relatează AFP.

17 apr. 2024, 17:59
Avertisment teribil pentru România în cazul în care Rusia învinge Ucraina: „Ar fi în pericolul unui atac terestru rusesc”
Vladimir Putin: "România şi Ungaria ar putea revendica teritorii din Ucraina".

Război în Ucraina. Un triplu atac rusesc u rachetă s-a soldat cu ”morţi şi numeroşi răniţi” miercuri dimineaţa la Cenihiv, în nordul Ucrainei, au anunţat autorităţile locale.

Într-o analiză publicată, marți, 15 aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a avertizat SUA că forțele ruse avansează ferm în Ucraina, iar o cădere a acestei țări ar putea aduce probleme pentru NATO.

Mai exact, potrivit ISW, o eventuală înfrângere suferită de Ucraina în fața Rusiei “va pune sub amenințarea unui atac terestru rusesc granițele NATO din România, Polonia, Ungaria și Slovacia, pentru prima dată de la căderea URSS”.

Avertismentul lansat de ISW a venit pe fondul ultimelor evenimente care au avut loc pe frontul ucrainean. Forțele Kievului au atacat, marți, baza aeriană rusească de la Geankoi (Crimeea), însă trupele Moscovei au acumulat forțe la Ceasiv Yar, în Donbas, în ceea ce pare a fi pregătirea unei ofensive terestre care se poate dovedi decisivă.

ISW a transmis Statelor că “Rusia iese din războiul pozițional și începe să reia manevre active pe câmpul de luptă, profitând de întârzierile în furnizarea asistenței militare americane pentru Ucraina. Armata Ucraineană nu mai poate menține liniile actuale ale frontului acum, fără reluarea rapidă a asistenței SUA, în special muniții de artilerie și apărarea aeriană, pe care doar SUA le pot oferi rapid și la scară”.

Potrivit institutului, unitățile ucrainene din prima linie sunt expuse atacurilor aeriene rusești, iar avioanele acestora lansează acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ale trupelor Kievului, pentru prima dată de la începutul războiului.

Citește și

Raportul CSAT care dezvăluie ţintele şi metodele spionajului rus în România şi ţările vecine

În același timp, absența focului de artilerie ucrainean permite forțelor ruse să folosească coloanele de blindate fără a suferi pierderi semnificative. Astfel, soldații Rusiei avansează încet, dar constant, pe mai multe sectoare ale frontului.

“Progresele rusești vor accelera în absența unei acțiuni urgente americane. Amânarea acesteia va duce la câștiguri dramatice ale Rusiei spre finalul anului 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria Rusiei”, a avertizat ISW.

Institutul susține că SUA au, în realitate, doar două opțiuni: fie vor relua de urgență furnizarea de muniții pentru a permite Ucrainei să stabilizeze linia frontului, fie vor lăsa Rusia să câștige războiul, fapt ce va permite trupelor ruse să vină la granițele NATO de la Marea Neagră până în Polonia.

“Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina”, arată ISW.

Conform Istitutului, o victorie a Rusiei ar permite acesteia să recruteze și să încorporeze sute de mii de ucraineni, așa cum a făcut deja în teritoriile ocupate din Donbas.

Scenariul ISW în cazul unei victorii a Rusiei:

Prin urmare, având în vedere acest scenariu, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată de la căderea URSS, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru rusesc.

Această amenințare ar fixa forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și statele Alianței din vestul Europei către sudul și centrul Europei.

Citeşte şi: Cancelarul austriac Karl Nehammer face noi declarații în favoarea Rusiei: ”Nu există pace fără Rusia. Poporul ucrainean ar trebui sa susțină pacea”

Astfel, NATO ar fi privată de rezerve care altfel ar fi disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei invazii ruse. “Aceste trupe NATO, fără experiență reală de luptă în războiul mecanizat modern, ar fi dezavantajate în fața unei armate ruse întărită și încurajată de victoria sa din Ucraina”, mai susține ISW.

Concluzia ISW este că o Ucraină independentă, cu o armată puternică și un guvern pro-occidental, va face un atac rusesc asupra NATO mult mai dificil, mai riscant și mai costisitor pentru Moscova.

“O Ucraină independentă și puternică va ajuta astfel NATO să descurajeze un astfel de atac rusesc și să învingă dacă descurajarea eșuează”, susține ISW.

În schimb, “o Rusie victorioasă care își atinge scopul de a distruge în întregime Ucraina, pe de altă parte, va reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO, într-o perioadă relativ scurtă de timp”, avertizează Institutul.