Avertisment terifiant despre valul patru al pandemiei. Dr. Emilian Imbri: „Putem depăși 5.000-6.000 de cazuri COVID pe zi”

România ar putea ajunge din nou într-o situaţie dificilă din cauza valului patru al pandemiei de COVID-19. Medicul Emilian Imbri susţine că, din estimările virusologilor, putem ajunge din nou la aproape 6.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

28 iul. 2021, 10:51
Avertisment terifiant despre valul patru al pandemiei. Dr. Emilian Imbri: „Putem depăși 5.000-6.000 de cazuri COVID pe zi”

Dr. Imbri a lansat un avertisment terifiant despre valul patru al pandemiei. Medicul a vorbit, miercuri, despre creșterea numărului de infectări, în condiţiile în care între 45 și 50% dintre românii care se află acum în țară ar putea avea imunitate în fața COVID-19, fie ca urmare a vaccinării, fie după trecerea prin boală. De asemenea, dr. Emilian Imbri a afirmat că românii cu imunitate scăzută vor avea nevoie și de a treia doză de vaccin.

„Ținând cont că la copii vaccinarea nu a început încă și nu s-au făcut încă presiuni pentru vaccinarea copiilor, asta însemană cam cinci milioane de suflete, mai luăm în calcul că o parte din populație e plecată din țară – 3 milioane – și mai rămânem cu cei care s-au vaccinat, unii au făcut boala, unii au anunțat, alții nu au anunțat și e un procent semnificativ. Dacă în Israel se consideră că 10% din populație a făcut boala și se adaugă peste cei vaccinați, putem lua ca discuție că un număr însemnat de oameni au făcut boala și au imunitate și ajungem la 45-50%, dar din populația care locuiește în România. Asta înseamnă că e bine”, a declarat dr. Emilian Imbri, miercuri, conform B1.

Avertisment terifiant despre valul patru al pandemiei. Dr. Imbri: „Am vorbit fără să fac încă glume”

Întrebat despre atitudinea relaxată a unor români faţă de pericolul reprezentat de valul patru al pandemiei, dr. Emilian Imbri a subliniat că oamenii merg pe principiul „las că merge, las să se întâmple și vedem apoi”.

„Pentru că am vorbit fără să fac încă glume… Românii sunt, în general, relaxați. E un specific, o calitate a românului, e relaxat și merge pe principiul «las că merge, las să se întâmple și vedem apoi». Eu sunt convins că cei care s-au vaccinat vor face și a treia doză”, a explicat dr. Imbri.

Citeşte şi: Efectele secundare ale vaccinării anti-Covid cu a treia doză. Avertismentul directorului CDC

„Oficial, nimeni n-a spus că din septembrie începem să ne revaccinăm, dar neoficial voci pertinente și oficiale – colonelul Gheorghiță și mai mulți politicieni – au spus că poate din septembrie începem vaccinarea persoanelor care au probleme și o imunitate mai scăzută. E o nuanță foarte bună. Eu cred că persoanele astea sigur vor veni la vaccinare”, a adăugat el.

De asemenea, medicul a menţionat că numărul de cazuri de COVID-19 ar putea creşte exponenţial în valul patru al pandemiei, ţinând cont de estimările virusologilor.

„Se vehiculează printre specialiști, epidemiologi și virusologi, că vom ajunge probabil la 1.500 de cazuri pe zi. E posibil, dar nu poți să dai o dată exactă. Dacă faceți un calcul matematic, o să constatați că putem depăși 5.000-6.000 pe zi, avem de unde, apropo de populația care ar putea fi expusă”, a afirmat dr. Imbri.

De asemenea, fostul manager al Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti consideră că este nevoie de două schimbări în strategia de vaccinare: trebuie vaccinate persoanele care ajung în această perioadă în România, deoarece ele au circulat și pot aduce noile tulpini de virus, și trebuie convinși oamenii că nu au de ce să se teamă de efectele adverse ale vaccinului: „orice prospect al oricărui medicament are două pagini de contraindicații”.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: Putem să ne gândim că în luna septembrie pot apărea nişte mii de cazuri