Alexandru Rafila: Putem să ne gândim că în luna septembrie pot apărea nişte mii de cazuri

Reprezentantul României la OMS susţine că autoritățile din România sunt incoerente în ceea ce privește măsurile luate în perioada de pandemie și spune că el nu este de acord cu vaccinarea obligatorie.

27 iul. 2021, 23:43
Alexandru Rafila: Putem să ne gândim că în luna septembrie pot apărea nişte mii de cazuri

Alexandru Rafila a vorbit despre relaxările care ar urma să fie introduse de la 1 august, dar și despre introducerea unor restricții în contextul unui val patru al pandemiei, care ar urma să vizeze persoanele nevaccinate din România.

”Mie mi se pare o lipsă de coerență totală. Eu cred că lumea în România, în această perioadă când au fost puține cazuri de îmbolnăvire, s-a obișnuit cu un anumit nivel al acestor restricții și probabil că orice decident responsabil, într-o situație în care chiar el observă și afirmă că numărul de cazuri este în creștere, că numărul de reproducere al acestei infecții este supraunitar, vine cu înlesnirea acestor restricții. Ne aflăm într-un paradox”, a spus Rafila.

EXCLUSIV Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie: „Eşecul campaniei de vaccinare a guvernului nu trebuie înlocuit cu măsuri coercitive”
Profesorul Alexandru Rafila, deputat PSD, susține că în prezent avem o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, iar în toamnă ne putem aștepta la câteva mii de cazuri pe zi. Rafila îi acuză pe guvernanți că nu au o campanie de comunicare în cadrul căreia să explice cetățenilor ceea ce urmează și astfel să promoveze vaccinarea.

„Nu putem să anticipăm cu mare exactitate ce se va întâmpla în România. De exemplu, domnul doctor Gheorghiţă, care este o persoană optimistă, spunea că la sfârşitul lunii septembrie vor fi 1.500 de cazuri pe zi. Nu pot să confirm sau să infirm o astfel de estimare. La ce mă uit, iar acestea sunt lucruri care sunt concrete, mă uit la faptul că numărul de reproducere al acestei infecţii este supraunitar şi este supraunitar de două săptămâni. Asta îmi arată că o persoană infectată îmbolnăveşte mai mult de o persoană şi mai observăm ceva, că numărul de cazuri înregistrate săptămânal s-a dublat în ultimele două săptămâni. Dacă acest procent va continua şi se va accelera, ceea ce este posibil, mai ales ţinând cont de două elemente, de mobilitatea populaţiei în această perioadă şi prezenţa tulpinii Delta, atunci singur că putem să ne gândim că în luna septembrie pot apărea nişte mii de cazuri. Acum, că discutăm de o mie, două mii sau patru mii de cazuri, este greu de stabilit, mai ales că aceste variaţii săptămânale, câteodată, sunt foarte mari. Sunt ţări, de exemplu cum e Olanda, în care de două săptămâni, numărul de cazuri a crescut de cinci ori.

Aceste cazuri pot să apară, preponderent, la populaţia nevaccinată, în mod evident. Sigur, sunt şi persoane vaccinate care fac infecţia, dar nu fac complicaţii şi decesul este evitat. Acest lucru este foarte bine pe plan individual şi pe planul sănătăţii publice, pentru că nu supra-încărcăm sistemul de sănătate cu cazuri care au nevoie de spitalizare. În România, avem o acoperire vaccinală de circa 30 la sută, faţă de o medie la nivelul Uniunii Europene undeva între 55 şi 60 la sută. Asta arată că în România, dacă vă apărea un număr mai mare de cazuri în perioada următoare, ele vor afecta preponderent această populaţie nevaccinată care este majoritară, 70 la sută. Din rândul acestui procent de populaţie, se vor selecta cazuri care necesită spitalizare care pot duce la complicaţii sau deces. Dacă populaţia vaccinată este într-o proporţie mult mai mare, şi proporţia cazurilor grave şi a deceselor este mai mică. Insuccesul Guvernului în a convinge populaţia, e vorba de lipsa unei campanii serioase şi profesioniste de informare, de convingere prin informare, nu măsuri coercitive . Nu a existat în ultimele luni, iar lucrul acesta a dus la acest decalaj evident în care România a reuşit să vaccineze doar jumătate din cei care au fost vaccinaţi în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila avertizează cu privire la vacanţele în Grecia. „De săptămâna viitoare ţara va intra în scenariul roşu, iar copiii sub 12 ani vor intra în carantină la revenirea în România”
De asemenea, Rafila a precizat că el nu este de acord cu obligativitatea vaccinării anti-COVID în România.”Eu sunt împotriva unui demers de vaccinare obligatorie în condițiile în care celelalte mijloace pe care le-a avut la dispoziție Guvernul României timp de 7 luni nu au fost utilizate. Eu nu pot să impun obligativitatea pentru că eu nu mi-am făcut treaba. Nu pot să spun că vaccinez 5 milioane de persoane până la 1 iulie și și 10 milioane de persoane până la 1 august sau 31 august, nu ating niciunul din aceste obiective, afirm ulterior că nu contează câte persoane sunt vaccinate, ci contează câte cazuri avem și după toată chestiunea asta care, evident, este o nereușită vin și impun anumite tipuri de măsuri”, a declarat Alexandru Rafila la A3.

Deptatul PSD, medicul Alexandru rafila, a spus, marți seară, că inițiativa USR PLUS de a cere ajutorul BOR în campania de vaccinare a venit mult prea târziu.  „USR-ul cred că nu a zis chestia cu BOR cu sinceritate. A spus-o târziu, la ananghie. Important este ca Biserica să transmită mesaje pozitive. Lumea este interesată dacă preoții s-au vaccinat sau nu”, a spus Alexandru Rafila.