Avertisment urgent pentru persoanele pasionate de grădinărit. O ciupercă răspândită în sol a devenit rezistentă la medicamente și declanșează atacuri mortale

Grădinarii sunt expuși riscului de infecții grave din cauza unei ciuperci rezistente la medicamente care în ultimii ani s-a răspândit în sol, avertizează oamenii de știință.

22 iul. 2023, 21:47
Avertisment urgent pentru persoanele pasionate de grădinărit. O ciupercă răspândită în sol a devenit rezistentă la medicamente și declanșează atacuri mortale

O ciupercă răspândită în sol a devenit rezistentă la medicamente și declanșează atacuri mortale, avertizează oamenii de știință citați de The Sun. 

Expunerea pe scară largă la ciuperca – Aspergillus fumigatus – s-ar putea afla în spatele a cel puțin două cincimi din infecțiile cu aspergiloză, o boală dificil de tratat, spun cercetătorii.

Citește și: Leguma care devine un pericol vara. Te poate ucide. Dr. Tudor Ciuhodaru: „Nu vă jucați cu aşa ceva!”

Infecția poate fi fatală dacă nu este tratată imediat, iar persoanele imunodeprimate sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta complicații. Dr. Jennifer Shelton, de la Imperial College London, a tras un semnal de alarmă în acest sens.

„Este un agent patogen oportunist capabil să provoace un spectru de boli cronice și acute care pun viața în pericol la oameni.

Numărul de pacienți din Marea Britanie care prezintă infecții rezistente la unul sau mai multe azoli clinice este în creștere în diverse grupuri de pacienți”, avertizează medicul.

Citește și: Prepară și tu oțet de mere în casă, simplu și rapid. Aceasta este adevărata rețetă

Aspergiloza este o infecție cauzată de inhalarea unor părți mici din ciupercă.