Prepară și tu oțet de mere în casă, simplu și rapid. Aceasta este adevărata rețetă

Oțetul de mere preparat în casă este un adevărat izvor de sănătate, iar acest aliment este foarte ușor de făcut dacă urmezi câțiva pași extrem de simpli.

25 ian. 2022, 13:02
Prepară și tu oțet de mere în casă, simplu și rapid. Aceasta este adevărata rețetă

Oțetul de mere se prepară extrem de ușor și este un aliment pe care îl puteți consuma cu diferite mâncăruri, în salate sau dizolvat în puțină apă caldă.

Merele trebuie să fie cât mai coapte, chiar puțin bătute. Dăcă observați că încep să se strice e chiar mai bine, vor fermenta în oțet mai repede, doar aveti grija să le spălați foarte bine. Le tăiați în sferturi – cu tot cu coaja si miez neapărat.

Amestecul-minune din oțet și suc de lămâie care îți va face casa să strălucească de curățenie. Spune „adio” detergenților scumpi și petelor de pe mobilier

Dați merele prin razatoare, și mărunțițile cat mai bine. Merele maruntite se pun intr-un vas emailat sau de sticla.

Adaugati 200g de zahar/miere (calculati 50g de zahar la 1kg de mere), 4 litri de apa(1 litru de apa la 1kg de mere) si amestecati bine cu o lingura de lemn. Acoperiti oala cu un prosop si capac, nu ermetic, apoi lasati sa fermenteze timp de 10-14 zile la temperatura camerei.

Aveti grija ca in fiecare zi sa amestecati bine merele din oala, ele vor începe sa fermenteze cam din a 2-a zi si se vor ridica la suprafață. Deci trebuie amestecate ca sa fermenteze uniform totul.

Dupa 10-14 zile fermentarea se opreste și acum este timpul sa treceți toată compoziia prin sita si să treceți la urmatoarea etapa.

Mai intai treceti toata compozitia printr-o sita mai mare și sa dati la o parte bucatile mari. Apoi puneti peste sita un prosop mai dens si strecurati atent sucul dens. Puteți folosi o lingură ca sa treaca usor.

La final adunati prosopul cu resturi intr-o bila si stoarceti bine cu mainile, sa nu pierdeti deloc din zeama merelor.

Resturile de mere dupa stoarcere, le puteți arunca.

Masurati aproximativ cati litri de suc ati obtinut din mere si cantariti mierea dupa proportia – 50g miere la 1 litru de suc.

Pentru 5 litri de suc la final, deci aveți nevoie de 250g miere. O adaugati in oala cu suc si amestecati foarte bine pana se dizolva complet.

Amestecă bicarbonat de sodiu cu lămâie și oțet. Rezultatul e uimitor și te ține la distanță de COVID. Toate gospodinele trebuie să încerce asta!

Daca nu aveti miere o puteti inlocui cu zahar, in aceeasi proportie. Ele sunt necesare pentru fermentarea si hranirea ciupercii otetului.

Acum iarasi acoperiti oala cu prosop si capac, dar o lasati deja 40-60 de zile la temperatura camerei.

Veti observa in cateva zile ca incepe sa creasca la suprafata ciuperca otetului.

Pe parcurs devine tot mai groasa, asa si trebuie. Daca observati musculite, aveti grija sa inchideti mai bine oala, poate chiar legati cu un elastic prosopul de pe oala. În niciun caz sa nu inchideti ermetic, otetul trebuie sa „respire”.

Peste 40-60 de zile, in functie de conditiile din camera, ciuperca mare se va lasa la fund. Otetul devine mai limpede si are un gust acru mai pronuntat.

Acum este timpul sa scurgeti otetul in niste borcane mari de 2-4 litri. Lasati asa sa se mai limpezeasca otetul cateva zile, chiar vreo saptamana.

Ciuperca mare care a rămas la fundul oalei in care a fermentat otetul o aruncați.

Otetul din borcane va mai face o mica pojghita de ciuperca – el asa continua sa se maturizeze si este normal sa apara.

Turnati cu mare atentie otetul in sticle sau borcane uscate si curate. Le inchideti cu capac, dar nu ermetic, otetul va continua sa fermenteze incet si sa se maturizeze.

Pastrati la temperatura camerei, in debaraua de apartament.

Otetul deja este bun de consum, dar va fi si mai eficient dupa ce se mai maturizeaza cateva luni, chiar 1 an.