Avertismentul experţilor: Europa trebuie să se pregătească pentru al doilea val de coronavirus

Europa trebuie să se pregătească pentru un al doilea val de COVID-19, a avertizat directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, Andrea Ammon. Avertismentul acesteia vine într-un moment în care tot mai multe state anunţă ieşirea din izolare, transmite AFP.

RomaniaTV.net
21 mai 2020, 15:57
Avertismentul experţilor: Europa trebuie să se pregătească pentru al doilea val de coronavirus

Ammon este de părere că problema trebuie să se pună în termenii „când va avea loc şi ce amploare va avea” cel de-al doilea val de infectări.

Virusul este în jurul nostru, circulând mult mai mult decât în ianuarie şi februarie„, a spus Andrea Ammon într-un interviu acordat cotidianului britanic The Guardian. Ea a ţinut să evidenţieze faptul că cifrele privind imunitatea populaţiei nu sunt deloc încurajatoare: „85% până la 90%” dintre cetăţeni rămân expuşi la infectarea cu coronavirus.

Directorul Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor atrage atenţia asupra faptului că nu este momentul relaxării totale: „Nu vreau să prezint o imagine catastrofică, dar cred că trebuie să fim realişti. Nu este momentul, acum, de a ne relaxa complet„.

Citeşte şi OMS anunţă un vârf al pandemiei de coronavirus în întreaga lume. În ultimele 24 de ore au fost raportate 106.000 de cazuri

Europa este continentul cel mai afectat de pandemie. Aproximativ 2 milioane de europeni au contractat noul coronavirus, iar 169.932 dintre aceştia au decedat. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Regatul Unit, în Franţa şi în Spania, potrivit unui bilanţ întocmit joi de AFP.

În contextul în care multe state europene au început să ridice restricţiile legate de izolare, Andrea Ammon spune totuşi că un al doilea val nu va fi neapărat dezastruos, dacă oamenii vor continua să respecte regulile de distanţare.

Acum când vedem clar că numărul de infectări a scăzut, oamenii cred că s-a terminat. Dar nu este cazul„, a avertizat Andrea Ammon.