Avertismentul lansat de cancelarul german Olaf Scholz: „Să nu ne grăbim să dăm vina pe Rusia!”

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat miercuri că explozia unei rachete în estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Ucraina, incident soldat cu doi morţi, trebuie să fie investigată în detaliu înainte de a fi trase concluzii, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

16 nov. 2022, 14:01
Avertismentul lansat de cancelarul german Olaf Scholz: „Să nu ne grăbim să dăm vina pe Rusia!”

Olaf Scholz avertizează să nu se tragă nicio „concluzie pripită”  în privința celor două rachete care au căzut ieri în Polonia și au ucis doi polonezi.

Cancerlarul german a făcut declarația în cadrul unei conferinţe de presă, la summitul G20, în Indonezia și care a fost transmisă în direct de către postul NTV.

„Într-un caz atât de grav, trebuie să ne abţinem de la orice concluzie pripită cu privire la desfăşurarea faptelor înaintea unei anchete miniuţioase”, a afirmat Olaf Scholz.

Citiți și: Zelenski, atac furibund după bombardamentele masive de noaptea trecută: Rusiei i se vorbeşte despre pace, dar, ca răspuns, lansează rachete

Mai mulți oficiali americani susțin că racheta a fost trasă de forțele ucrainene ca raspuns la atacul masiv al rusilor, în timp ce un alt scenariu arată că ar fi vorba despre rămășițele unei rachete ruseşti doborâte de sistemul antiaerian ucrainean.

Potrivit unor surse NATO, racheta care a căzut în Polonia a fost trasă de apărarea anti-aeriană a Ucrainei. Între timp, Polonia a convocat o nouă sedintă a Consiliului de Securitate, iar ambasadorii țărilor NATO s-au reunit la Bruxelles.

După mai multe analize și investigatii rapide privind modul și mai ales traiectoria rachetei căzute pe teritoriul polonez, autoritățile de la Varșovia au decis să își retragă activarea Articolului 4 al NATO care prevede consultări urgente după o amenințare a unui stat membru.

Citiți și: Joe Biden a confirmat. Racheta care a ucis doi oameni, în Polonia, aparține Ucrainei

Presedintele american a fost reticent cu privire la un atac al rusilor pe teritoriul unei țări NATO.

Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia.

„Mă voi asigura că vom afla exact ce s-a întâmplat… Apoi vom decide care e următorul pas. Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet. Dar este puțin probabil, după liniile de traiectorie, ca rachetele să fi fost trase din Rusia, vom vedea”, a mai spus Joe Biden,  a declarat Joe Biden.